SWAG: Lanksčios kardaninio veleno jungtys

13 birželio 2018, 23:30

Projektuojant automobilį labai svarbus vaidmuo skiriamas triukšmo, vibracijos ir netolygiam visų komponentų veikimo mažinimui. Stengiamasi apriboti automobilyje girgždesį, bildesį ir vibraciją, kad būtų padidintas važiavimo komfortas, tuo pačiu apribojamas neigiamas jėgų poveikis komponentams.

Transporto priemonėse, kuriose varomi galiniai ar visi keturi ratai, sukimo momentas yra perduodamas iš variklio per pavarų dėžę į ašį kardaninio veleno pagalba. Veikimo metu keičiasi jo kampas pavarų dėžės ir paskirstymo mechanizmo atžvilgiu. Tai yra dėl pakabos sistemos, kuri sugeria kelio nelygumus. Jei kardaninio veleno gale nebūtų sumontuota jungtis, velenas išlinktų arba net įtrūktų (pav.1), sprendimas yra kardaninio veleno lanksti jungtis (vadinama veleno jungtimi, jungtimi arba lanksčia jungtimi, jungtimi „Guibo” arba „Doughnut” tipo). Tai yra sutvirtintas, lankstus guminis diskas, jungiantis pavarų dėžės paskirstymo velenėlio flanšą su kardaniniu velenu. Kai kuriais atvejais – dėl didelių sukimo jėgų – ant antrojo kardaninio veleno flanšo yra sumontuota papildoma lanksti jungtis,  kuri sujungta su galinės pavaros flanšu.

 

Lanksti jungtis sugeria vibracijas ir apkrovos pakitimus perdavimo sistemoje. Variklio sukimo  momentas per pavaros perdavimo ir paskirstymo sistemą patenka į ratus per lanksčią jungtį. Lanksčios jungties konstrukcija leidžia absorbuoti staigią apkrovą, apsaugo nuo trukdžių perdavimo sistemoje bei pavojingų kampinių deformacijų. Dėl to sumažėja triukšmas, vibracija bei netolygus darbas perdavimo sistemoje. Lanksčiosios jungtys atlaiko dideles apkrovas, todėl turi būti kartas nuo karto tikrinamos. Lanksčiųjų jungčių susidėvėjimas turi įvairius simptomus. Tai gali būti vibracija bei smūgiai perdavimo sistemoje, kurie greitėjant tampa intensyvesni. Atliekant lanksčiųjų jungčių apžiūrą, reikia patikrinti ar nėra įtrūkimų, ertmių arba deformacijos. Bet koks įtrūkimas  ar  išsipūtimas rodo, kad lanksčioji jungtis sugadinta ir ją reikia pakeisti. Keičiant susidėvėjusią lanksčiąją jungtį, reikia patikrinti centruojančią kardaninio veleno įvorę, kreipiančiųjų įvorių liečiamus paviršius bei varžtų sriegius. Jeigu kuris nors iš jų susidėvėjęs, velenas gali vibruoti net sumontavus naują lanksčiąją jungtį.

Keičiant sugadintą lanksčią jungtį, atkreipkite dėmesį į jos konstrukciją. Lanksčioji jungtis pagaminta iš gumos, sustiprinta viela ir tvirtinimo varžtų įvorėmis, kurios praeina per abiejų pusių flanšus, sudarydamos labai tvirtą ir tuo pat metu elastingą jungtį. Šio elemento  parametrai turi užtikrinti gerą pavaros sistemos sukimo momento slopinimą ir radialinių, ašies ir kampinių deformacijų kompensaciją. Ilgas tarnavimo laikas įmanomas dėl standumo, gebėjimo kompensuoti įtampą visomis kryptimis bei atsparumą apkrovoms. (pav.2)

SWAG lanksčiosios jungties skerspjūvyje (pav.3) matoma labai daug kordo ir jo tolygus paskirstymas. Tai leidžia efektyviai absorbuoti tvirtinimo elementų apkrovas, kurias šis elementas turi atlaikyti.

Matomi suspausto kordo paketai, kurie yra tiksliai centruoti ir  išdėstyti (4 pav.). Tai užtikrina labai tvirtą ir ilgalaikį susijungimą.

Konkurencinio produkto skerspjūviai (5, 6, 7 pav.) rodo prastesnį sutvirtinimą kordu ir jo netolygų paskirstymą, o tai tiesiogiai susiję su mažesniu patvarumu ir netinkama tvirtinimo elementų apkrova. Keičiant lanksčiąją jungtį, reikia atkreipti dėmesį į nustatymo žymėjimą (priklausomai nuo transporto priemonės konstrukcijos).  Tik tada jungtis veiks tinkamai. Priklausomai nuo gamintojo rekomendacijų taip pat reikia pakeisti tvirtinimo varžtus, kurie turėtų būti priveržti pagal transporto priemonės gamintojo rekomendacijas.

Visos lanksčios SWAG jungtys yra pagamintos SGF firmos pagal ES standartus, įmonė yra pasaulyje pirmaujanti šios srities specialistė. Garantuojamas maksimalus patikimumas, tylus važiavimas ir tikslių matmenų lygis.

Visada galima pasikliauti SWAG atsarginėmis dalimis. Visų kokybė išbandyta surinkimo metu. Visas asortimentas pateikiamas svetainėje: partsfinder.bilsteingroup.com .

SWAG prekės ženklas priklauso  „Bilstein group“, superkančiai kitus prekės ženklus. Daugiau informacijos galima rasti: bilsteingroup.com .

 

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!