Ar variklio praplovimas yra būtina procedūra?

25 balandžio 2024, 21:56

Variklio praplovimo tema sukelia daug kontroversijų tarp vairuotojų ir mechanikų. Pagal šalininkų nuomonę, dėl praplovimo variklio naudojimo padidėja variklio ilgaamžiškumas ir pagerėja jo darbo kokybė. Priešininkai mano, kad variklio tinkamam veikimui užtenka reguliariai keisti variklio alyvą. Kokiose situacijose praplovimo priemonės naudojimas yra pagrįstas? Q Service Castrol tinklo ekspertai aiškina, kada vairuotojui vertėtų apsvarstyti variklio praplovimą, lankantis autoservise.

Kam reikia naudoti variklio praplovimus?

Variklio praplovimas atliekamas siekiant išvalyti darbo metu variklyje susidariusias nuosėdas naudojant specialią cheminę medžiagą. Kaip nurodo ekspertai, procedūrą reikėtų atlikti prieš keičiant tepimo medžiagą, pvz., alyvą. Variklio praplovimas skirtas ištirpdyti kuro vienete esančias teršalas, nuosėdas ir suodžius, kurie perdegimo metu per dideliu kiekiu nusėda variklyje. Vėliau šie nuosėdos kartu su sena alyva nuleidžiami į alyvos karterį. Tai leidžia naujai alyvos mišiniui veikti optimaliomis sąlygomis. Į alyvą pilama apie 300-500 ml cheminės medžiagos, t.y., variklio praplovimo priemonės.

Variklio praplovimo priemonė nieko kito kaip alyvos priedas. Preparatas didžiąja dalimi susideda iš naftos bei pagerinančių priedų, kurių užduotis yra ištirpdyti teršalus alyvos turinyje. Tai minimizuoja jų nusistovėjimo ir suodžių susidarymo variklio detalėse riziką. Praplovimo priemonės taip pat turi apsauginius priedus, saugančius variklio detales nuo užsikimšimo.

– Kaupiančios nuosėdos gali sutrikdyti variklio veikimą ir žymiai sutrumpinti tokių detalių, kaip vožtuvai, kolektoriai, stūmokliniai žiedai, EGR vožtuvas ar katalizatorius, tarnavimo trukmę. Siekiant to išvengti, prieš keičiant variklio alyvą, užtenka pridėti praplovimo priemonę. Dar viena būtina procedūra – variklio paleidimas ir leidimas automobiliui dirbti tuščiąja eiga apie 10 minučių. Šiuo laiku preparatas kartu su alyva pasiekia kiekvieną alyvos sistemos kampelį ir ištirpdo joje sukauptas nuosėdas. Vėliau būtina nuleisti senąją alyvą, pakeisti alyvos filtrą ir vėl užpilti variklį – paaiškina Tadeusz Bogusz, dirbtuvių „BOGUSZ“ PHU S.C., priklausančių Q Service Castrol tinklui, savininkas Dzierżonowo mieste.

Kada reikia naudoti praplovimo priemonę?

Q Service Castrol serviso tinklo mechanikas nurodo atvejus, kada būtina atlikti variklio praplovimą. Tarp jų yra variklio veikimo efektyvumo sumažėjimas ar nerimą keliantis dūmas iš išmetimo vamzdžio. Tai gali būti signalas, kad variklyje jau yra daug teršalų, kurie trukdo variklio tinkamai veikti.

Taip pat verta naudoti variklio praplovimą, jei vairuotojas labai pavėluoja su alyvos keitimu, pvz., ne trumpiau kaip metus. Tokioje situacijoje geras sprendimas būtų profilaktinis variklio praplovimo priemonės naudojimas. Be to, būtina atlikti procedūrą, jei automobilio savininkas naudoja jį trumpoms atstumams.

– Taip pat verta apsvarstyti variklio praplovimą, jei perkate naudotą automobilį. Tai profilaktinė procedūra, kurią atlikęs dirbtuvių darbuotojas gali patikrinti, ar ankstesnis automobilio savininkas naudojo, pagal gamintojo rekomendacijas, tinkamus alyvos parametrus – apibendrina Tadeusz Bogusz.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!