Žmonės-robotai automobilių gamykloje

19 rugsėjo 2018, 23:30

„Ford“ nusprendė įvesti kelias automobilių surinkimo gamyklas, vadinamąsias „Exoskeletons“ t.y.  mechaninė parama darbuotojų raumenų jėgai. Programuotojai užtikrina, kad sprendimas turi turėti revoliucinį poveikį gamybos sektoriuje ir ne tik automobilių pramonėje.

IV pramonės amžiuje vis daugiau užduočių atlieka mašinos. Bet yra darbai, kurių automatizavimas yra neįmanomas arba nepelningas, todėl jį turi atlikti žmogus. „Ford“ pristatytas sprendimas yra „Ekso Bionics“ produktas.

„Exoskeletons“ turi apsaugoti darbuotojus nuo perkrovų, sužalojimų ir nelaimingų atsitikimų. Manoma, kad karkaso šarvai veikia visiškai mechaniškai, ten nėra jokio variklio. Dėl tinkamai sumontuotų pavarų, kurios palaiko žmogaus raumenų darbą, rankų kėlimo pajėgumas didėja apie 12 kg, tačiau pagrindinė funkcija yra padidinti darbuotojo ištvermę, dirbant aukštai pakeltomis rankomis. Karkasas taip pat palaiko teisingą padėtį, kuri turi teigiamą poveikį nugarai ir stuburui.

„Ford“ teigimu, per metus firmos surinkimo linijos darbuotojai savo darbo metu rankas pakelia milijoną kartų – dėl to kyla pavojus persitempti arba susižaloti viršutines kūno dalis.

„Ford“ pirmą kartą išbandė „Ekso Bionics“ sprendimus dvejose gamyklose. Tyrimai  parodė patenkinamus rezultatus, todėl  buvo nuspręsta įrengti „Exoskeletons“ keliolikoje  gamyklų  septyniose šalyse.

„Exoskeletons“ tokie, kokie buvo naudojami „Ford“, kaip ir kiti  panašūs sprendimai, dabar laikomi perspektyviu sprendimu gamybos sektoriuje ir už jos ribų. Gamintojas tvirtina, kad pagrindinė „Exoskeletons“ užduotis yra remti ir stiprinti jėgą, ištvermę ir mobilumą pramonėje, gynyboje ir medicinoje. Pastaruoju atveju, kalbama apie paramą, skirtą žmonėms su negalia, kuriems kyla problemų su judėjimu arba pvz.: raumenų atrofija.

Gamyklos darbuotojai, kurie išbandė „Exoskeletons“, giria šį sprendimą. Jų nuomone, pasibaigus aštuonių valandų darbo dienai, jie jaučiasi mažiau pavargę ir jų nevargina baisūs rankų ir nugaros skausmai. Po to, kai JAV žiniasklaidoje buvo paskelbta informacija apie  „Exoskeletons“ bandymus „Ford“ gamyklose, taip pat atsirado ir „Exoskeletons“ priešininkai, teigiantys, kad tas sprendimas veda prie dehumanizacijos ir padidins jų išnaudojimą.

Kokia Jūsų nuomonė apie „Exoskeletons“? Ar jie padarys revoliuciją automobilių gamybos pramonėje ar liks tik technine įdomybe?

 

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!