Hermetikas iš „Elring – Das Original“ Viskas, ko tikrai reikia variklių remonto dirbtuvėms

18 balandžio 2024, 7:00

Hermetikus „Elring“ gamina jau nuo 1930-ųjų metų. Tuomet buvo reikalingas skystas hermetikas, kad būtų galima papildomai užsandarinti tuo metu naudotas sandarinimo medžiagas. „Elring“ produktas tada vadinosi ir šiandien dar žinomu pavadinimu „Curil“.

Tai buvo kietėjantis, benzinui ir dyzelinui atsparus hermetikas. Per šį laikotarpį atsirado naujas produktas, pakeičiantis anksčiau pamėgtą hermetiką ir taip keletu produktų praplečiantis „Elring“ hermetikų asortimentą.

„CurilTM T2“ – tikrai universalus hermetikas

Hermetikas „CurilTM T2“, kuris buvo patiektas rinkai tik 2021 metų pradžioje, yra be skiediklių ir, skirtingai nei ankstesniam produktui, jam neprireikia garavimo laiko, t. y. nebūtinas laukimo laikas montuojant, ir todėl darbas atliekamas greičiau. Kadangi nėra tirpiklio, jis neišgaruoja ir tai reiškia, kad nesusitraukia medžiaga. Taigi sandarinimo plyšyje neatsiranda įtrūkimų ir galima užsandarinti iki 0,2 mm sandarinimo plyšį. Kadangi „CurilTM T2“ išlieka plastiškas, t. y. nesukietėja, jam būdingas padidintas atsparumas naudojant ten, kur atsiranda vibracijų. Dėl šios savybės taip pat užtikrinamas nesudėtingas išmontavimas.

„CurilTM T2“ puikiai tinka medžiagų sujungimams metalas-metalas / metalas-plastikas / plastikas-plastikas. Jis taip pat nepriekaištingai veikia naudojant kartu su minkštų medžiagų tarpikliais, pavyzdžiui, karterio dugninės tarpikliais arba vandens siurblių tarpikliais. Naudojimo temperatūros diapazonas yra stebėtinai platus: nuo –55 °C iki +270 °C.

Be to, naujasis „CurilTM T2“ yra atsparus mineralinėms alyvoms (taip pat su priedais), sintetinėms alyvoms, konsistenciniams tepalams, aušinimo skysčiams, šaltam ir karštam vandeniui, sūriam vandeniui, valikliams, silpnoms rūgštims ir šarmams, benzinui ir dyzelinui!

Sandėliavimo trukmė yra net 36 mėnesiai ir šiam produktui visiškai netaikomas pavojingų krovinių žymėjimas.

„DirkoTM HT“ – silikono hermetikas

Silikono hermetikai naudojami įvairiose variklio vietose. Vožtuvų dangteliams, karterio dugninėms, skirstomojo velenėlio pavaros korpusui, taip pat daugelyje pavarų dėžių vietų.

„Elring“ silikonas „DirkoTM HT“ kietėja dėl dviejų sąveikaujančių elementų – oro drėgmės ir deguonies. Esant 23 °C temperatūros ir 50 % oro drėgmės standartinėms sąlygoms, reakcijos greitis yra 2 mm per 5 valandas. Vis dėlto praktikoje „DirkoTM HT“ jau po keleto minučių gali būti naudojamas vadinamajam drėgnajam montavimui. Taip pat reikia atkreipti dėmesį, kad „DirkoTM HT“ yra tinkamas naudoti vidutinio dydžio, iki 2 mm pločio sandarinamo plyšiams ir gali būti naudojamas ant lakuotų paviršių. Kaip dar vieną produkto savybę galima įvardinti itin didelį, iki 315 °C atsparumą karščiui, kurį silikonas atlaiko iki 24 valandų.

Vis dėlto naudojant yra taikoma apribojimų. Silikonai nėra atsparūs benzinui ir dyzelinui, tačiau taikymo sritis vis tiek yra labai plati. „DirkoTM HT“ yra atsparus mineralinėms alyvoms, sintetinėms alyvoms, konsistenciniams tepalams, aušinimo skysčiams, UV spinduliuotei, sūriam vandeniui, valikliams, silpnoms rūgštims ir šarmams.

Anaerobiniai hermetikai „EL-Liq 73“ ir „EL-Liq 74“

Dar viena svarbi, varikliams skirtų hermetikų grupė yra anaerobiniai hermetikai. Kaip rodo produkto pavadinimas, cheminė reakcija vyksta nedalyvaujant deguoniui, kitas komponentas yra dviejų metalo paviršių sąlyčio paviršius. Tik tada prasideda reakcija ir susidaro terpėms ir

temperatūrai atspari, kietėjanti sandarinanti plėvelė. Temperatūros diapazonas, kuriame kietėja anaerobiniai hermetikai, yra nuo –55 °C iki +180 °C. Naudojimo sritis dažniausiai apima vožtuvų dangtelių sandarinimą ant cilindrų bloko galvutės. Visgi galima sandarinti ir skirstomojo velenėlio pavaros korpusus, alkūninio veleno gembes, flanšines jungtis, korpusų ir guolių dangtelius. Kadangi neprireikia garavimo laiko, sandarinimo funkcija užtikrinama iš karto. Optimali naudojimo temperatūra yra +23°C. Plokštieji paviršių sandarikliai iš „EL-Liq“ yra atsparūs tokioms terpėms kaip mineralinės alyvos, sintetinės alyvos, degalų ir aušinimo skysčių priedai. Didžiausias užpildomas sandarinimo plyšys abiems sandarinimo priemonėms yra 0,35 mm. Skirtumas tarp abiejų „Elring“ siūlomų „EL-Liq“ yra tai, kad „EL-Liq 73“ klijuojamasis poveikis yra maždaug du kartus stipresnis nei „EL-Liq 74“.

Profesionalus sandarinimas ramia sąžine 

Plečiant ir tobulinant hermetikų asortimentą, taip pat buvo skiriama daug dėmesio, kad hermetikai būtų mažiau kenksmingi naudotojui ir aplinkai.

Juodos, smėlio ir pilkos spalvų „Dirko“ yra vadinamieji „Oxim“ silikonai, kuriems visų pirma būdingas trumpas jungčių susidarymo laikas, geras sukibimas ir geras suderinamumas su metalais. Visgi bendrai „Oxim“ silikonai turi silpnąją vietą. Jungčių susidarymo proceso metu atskyla 2-butanonoksimas, dar vadinamas metilo-etilo-ketono-oksimu arba trumpiau MEKO. Iš pirmo žvilgsnio tai atrodo kaip svarbi informacija kiekvienam chemikui, tačiau ji turi išskirtinio poveikio asmenų grupėms, kurios kasdien dirba su šiomis medžiagomis, ir nesvarbu, ar tai būtų dirbtuvėse, ar meistraujant prie savo automobilio, nes įtariama, kad MEKO gali turėti neigiamo poveikio sveikatai. Dėl šios priežasties jau nuo 2013 m. rugsėjo Vokietijoje darbo vietoms nustatyta cheminių medžiagų ribinė vertė, lygi 1 mg/m3 oro. Anksčiau „Elring“ gamintas „DirkoTM“ atitiko šiuos griežtus reikalavimus ir cheminę sudėtį, kuri pasiekdavo tik mažą nustatytos ribinės vertės dalį. Vis dėto, toliau tobulinant hermetiką „DirkoTM HT“ buvo nuspręsta sukurti produktą visiškai be kenksmingų medžiagų ir 2020 m. vasarį pavyko rinkai pasiūlyti „DirkoTM Oxim“ silikonų be MEKO asortimentą. Todėl dabar „Elring“ klientai gali dirbti visiškai nenaudodami sveikatai kenksmingų medžiagų. Tai yra didelis „Elring“ silikonų privalumas, kuris iš pirmo žvilgsnio nėra akivaizdus.

Naujieji hermetikai ir naujasis „CurilTM T2“ savo sudėtimi taip pat žengė žingsnį į ateitį. Šių hermetikų grupių sudėtyje dabar nėra aplinkai kenksmingų medžiagų, todėl šie produktai žymimi žaliąja piktograma „eco-friendly“. Anaerobiniai hermetikai pakuojami praktiškuose suspaudžiamuose buteliukuose su „Twist Cap“ kamšteliu, leidžiančiu tiksliai padengti masę ir lengvai atidaryti bei uždaryti ranka.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!