Artėjančios šviesos – kurios, kaip jos pagamintos ir kokį simbolį turi?

2 birželio 2024, 13:04

Artėjančios šviesos yra dažniausiai naudojamas išorinis automobilio apšvietimas. Straipsnyje atsakysime į daugybę su jomis susijusių klausimų. Kokį simbolį jos turi? Ar artėjančios šviesos ir dienos šviesos (DRL) yra tas pats? Kuo skiriasi tolimosios šviesos nuo artėjančiųjų? Kaip pagamintos artėjančios šviesos ir kokie šviesos šaltiniai jose naudojami?

Artėjančios šviesos – kurios tai?

Artėjančios šviesos yra išorinio automobilio apšvietimo dalis. Jos montuojamos automobilio priekyje ir atlieka dvi funkcijas. Pagrindinė užduotis – apšviesti kelią prieš automobilį taip, kad vairuotojas matytų gerai, tačiau neakintų kitų eismo dalyvių. Be to, jos turi apšviesti automobilį važiuojant, kad jis būtų matomas iš toli kitų vairuotojų ir eismo dalyvių. Artėjančios šviesos visada yra baltos spalvos.

Artėjančių šviesų nustatymas

Artėjančios šviesos turėtų apšviesti kelią mažiausiai 40 metrų prieš automobilį. Jos nėra nustatytos tiesiai, o asimetriškai. Ką tai reiškia? Automobiliuose, važiuojančiuose Lenkijos ir Europos keliais, šviesos daugiau apšviečia dešinę kelio pusę. Panašiai, šalyse, kuriose yra kairės pusės eismas (Didžioji Britanija, Airija, Japonija, Malaizija, Indonezija ir kt.), artėjančios šviesos labiau apšviečia kairę kelio pusę.

Artėjančios šviesos yra dalis automobilio priekinio žibinto kartu su tolimosiomis šviesomis ir posūkio signalais.

  • Naujausiuose automobiliuose su LED apšvietimu, artėjančios šviesos gali būti atskira išorinio apšvietimo dalis, įrengta už žibinto (pvz., kaip šviesos juosta).
  • LED technologijos žibintuose, vienas šviesos elementas gali atlikti tiek artėjančių šviesų, tiek posūkio signalo funkciją. Kai vairuotojas įjungia posūkio signalą, šviesos elementas pakeičia spalvą į oranžinę ir pradeda veikti kaip posūkio signalas.

Homologacijos ir taisyklės, susijusios su artėjančiomis šviesomis

Artėjančios šviesos, kaip ir kiti išorinio automobilio apšvietimo elementai, yra projektuojamos ir montuojamos automobiliuose pagal daugybę taisyklių ir homologacijų. Jos nustato maksimalias apšvietimo vertes tam tikruose taškuose, šviesų išdėstymo būdą ir naudojamų šviesos šaltinių tipą.

Artėjančios šviesos tikrinamos per techninę apžiūrą automobilių kontrolės stotyse.

Kaip įjungti artėjančias šviesas? Kaip atrodo jų indikatorius?

Artėjančias šviesas paprastai įjungia svirtimi, esančia prie vairo. Reikia pasukti atitinkamą svirties dalį, paprastai du kartus (pirmoji pozicija – stovėjimo šviesos). Kai kuriuose automobiliuose išorinis apšvietimas įjungiamas mygtuku ar rankenėle, esančia prietaisų skydelyje.

Moderniuose automobiliuose su adaptyviu apšvietimu sistema savarankiškai reguliuoja išorinio apšvietimo intensyvumą. Ji pati keičia artėjančias šviesas į tolimąsias. Tokiame automobilyje tiesiog reikia įjungti išorinį apšvietimą arba jis įsijungia automatiškai.

Įjungus artėjančias šviesas, prietaisų skydelyje pasirodo žalia, neblizganti, tam tikro modelio lemputė.

Kaip pagamintos artėjančios šviesos?

Viskas priklauso nuo to, koks šviesos šaltinio tipas naudojamas konkrečiame automobilyje.

  • Standartiniuose žibintuose šviesos šaltinis yra halogeninė lemputė, dažniausiai H7, kurios galia 55 W. Ji yra žibinto viduje. Lemputės generuojama šviesa atspindima reflektoriaus ir nukreipiama į kelią.
  • Ksenono technologijos žibintuose artėjančių šviesų šaltinis yra ksenono lemputė. Lemputė montuojama žibinto viduje. Lemputės generuojama šviesa atspindima reflektoriaus ir nukreipiama į kelią.
  • Bi-ksenono žibintuose vienas lemputė atlieka tiek tolimųjų, tiek artėjančiųjų šviesų funkciją. Įjungus artėjančias šviesas, šviesos srautas ribojamas tam tikru skydeliu.
  • LED technologijos žibintuose šviesos šaltinis yra LED modulis arba keli LED moduliai. Tai dažniausiai COB diodos. Moderniausiuose automobiliuose šviesos šaltinis gali būti šviesos juosta. Diotos nukreiptos į priekį, nenaudojant reflektorių.

Artėjančios šviesos ir dienos DRL. Ar tai tas pats?

Artėjančios šviesos ir dienos DRL šviesos nėra tas pats. Dienos DRL šviesos yra papildomas apšvietimo elementas. Jos montuojamos automobilio priekyje, pagal reikalavimus (išdėstymą, prijungimą ir kt.). Paprastai jos naudojamos automobiliuose su halogeninėmis lemputėmis.

Dienos DRL šviesos gali būti naudojamos vietoj artėjančių šviesų, bet tik dieną, kai yra labai geras matomumas ir nelyja.

Tolimosios šviesos ir artėjančios šviesos

Tolimosios šviesos turi daug ilgesnį šviesos srauto nuotolį. Todėl jos dažnai vadinamos “ilgosiomis šviesomis”. Tolimosios šviesos gali būti naudojamos tik sutemus, neapšviestuose keliuose. Jas galima įjungti tik tada, kai nėra galimybės akinimo kitų automobilių vairuotojų, važiuojančių ta pačia arba priešinga kryptimi.

Tolimosios šviesos turi atskirą jungiklį ir kitokį indikatorių prietaisų skydelyje.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!