Nepamirškite apie spyruokles!

29 kovo 2017, 0:26

Pakabos spyruoklės išlaiko transporto priemonės masę ir sumažina virpėjimą, atsirandantį, kai transporto priemonė juda nelygiu paviršiumi. Amortizatorių užduotis yra sumažinti nekontroliuojamą pakabos spyruoklių virpėjimą. Spyruoklės ir amortizatoriai pakabos sistemoje užtikrina transporto priemonės sąveiką su kelio dangos paviršiumi ir leidžia saugiai vairuoti transporto priemonę. 


Tinkamai veikiančios pakabos spyruoklės prailgina amortizatorių

 ir kitų važiuoklės dalių veikimo laiką, taip pat užtikrina važiavimo saugumą ir komfortą.


Spyruoklės ir žiema

Žiema yra sudėtingas metų laikas ne tik vairuotojams, bet ir transporto priemonėms. Kelių barstymui naudojama druska turi žalingą poveikį kelių dangai ir metalinėms automobilių dalims. Net jei važiuoklės ir kėbulo elementai tinkamai apsaugoti antikorozine danga, su laiku jų atsparumas vandens ir druskos poveikiui mažėja. Smėlis patenka į visas judamas detales, todėl jos greičiau dėvisi. Kitas „žiemos“ veiksnys, turintis neigiamą poveikį transporto priemonės tvirtumui yra kelių dangos būklė. Žiemos pabaigoje ar ankstyvą pavasarį asfalto dangoje atsiranda duobės (pažaidos), kurios prisipildo vandens ir kelia pavojų vairuotojams. Kai ratas krenta į tokią duobę atsiranda smūginių įtempių, dėl kurių gali būti padaryta žala spyruoklėms ir kitiems pakabos elementams. Taip pat gali būti pažeisti amortizatoriai ir apsaugų komplektai.


Todėl kai lankotės pas savo mechaniką, atkreipkite dėmesį, ar pakabos elementai nepažeisti. Pakabos techninę būklę galima patikrinti keičiant vasarines padangas į žiemines, atliekant periodinę techninę apžiūrą ir kitus remonto darbus.


Šiuo klausimu svarbiausią vaidmenį atlieka mechanikai. Profesionali automobilių remonto dirbtuvė visada turėtų informuoti klientą apie bet kokius nustatytus automobilio defektus ir pasekmes,  jei remontas nebus atliktas.

Ar žinote, kad… ?

Dėl medžiagos senėjimo ir korozijos spyruoklės susidėvi. Pakabos spyruoklių susilpnėjimas gali lemti automobilio aukščio sumažėjimą.  Susidėvėjusios spyruoklės gali trūkti, taip sukeldamos pavojų saugiai naudotis transporto priemone.

Nuėmus ratą pirma reikia patikrinti pakabos spyruoklių būklę.

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį atliekant vizualinę apžiūrą? Kokie tipiniai gedimai?            

  1. Įtrūkimai

 

1 žingsnis: Patikrinti apatines ir viršutines spyruoklės rites.

Dažniausiai trūksta apatinės ir viršutinės ritės. Viršutinės ir apatinės spyruoklės ritės yra specialiuose lizduose, guminėse pagalvėse ar atraminėse lėkštėse, todėl vizualinis vertinimas gali būti sudėtingas. Pavyzdžiui, transporto priemonėse su McPherson tipo pakaba dažnai apatinę spyruoklės ritę visiškai uždengia į viršų užsirietę atraminės lėkštės kraštai.

Spyruoklių galai lygiai pjaunami gamybos procese, todėl dantyti arba rantuoti galai gali reikšti įtrūkimą.

Dėmesio!

Norėdami patikrinti spyruoklės galą, pašalinkite nešvarumus ir išvalykite vandens išleidimo angas. Apatinės atraminės lėkštės kraštai dažnai užsirietę į viršų – tokioje „taurėje“ kaupiasi vandens, smėlio, druskos ir kitų nešvarumų. Net jei konstruktorius numatė tinkamas drenažo angas, jos paprastai užsikemša nešvarumais. Tokiu atveju apatinė spyruoklės ritė dirba vandens, smėlio ir druskos mišinyje.

2 žingsnis: Automobilio aukščio palyginimas

Spyruoklės įtrūkimą ar deformaciją taip pat galima nustatyti, lyginant važiuoklės aukštį abiejose transporto priemonės pusėse. Žinoma toks matavimas turi prasmę tik kai automobilis stovi ant lygaus paviršiaus.

  1. Korozija

1 žingsnis: Patikrinti spyruoklės apsauginę dangą

Jei pažeista apsauginė lako danga, ant jos paviršiaus atsiranda korozijos židiniai. Dėl to medžiaga silpnėja, spyruoklė praranda savo standumą ir gali net trūkti. Antikorozinės dangos gedimas gali atsirasti dėl montavimo klaidų ar žalingo teršalų, tokių kaip smėlis, smulkūs akmenys, kelių druska, patižęs sniegas, poveikio. Kai pakaba nusileidžia žemyn, galinės spyruoklės ritės trinasi į montavimo elementus (atraminės lėkštės, viršutinio laikiklio guoliai). Šiose vietose esantis smėlis sukelia antikorozinės dangos ir spyruoklės medžiagos skilinėjimą. Smėlio grudelių buvimas šiose vietose yra neišvengiamas, bet per daug smėlio kartu su vandeniu ir druska destruktyviai veikia sąveikaujančias dalis.

  1. Transporto priemonės prošvaisa

1 žingsnis: Leistinos transporto priemonės masės viršijimas

Ilgalaikis važiavimas su didele apkrova turi įtakos spyruoklių savybėms ir formai. Dėl pernelyg didelės ašies apkrovos ar leistinos transporto priemonės masės viršijimo, spyruoklės tampa trumpesnės, minkštesnės, todėl spyruoklės ritės eksploatavimo metu leidžiasi žemyn. Spyruoklės elastingumo pokyčiai gali lemti automobilio aukščio sumažėjimą ir spyruoklių įtrūkimą. Taip pat pažymėtina, kad automobilio aukščio padidėjimas ar sumažėjimas gali atsirasti dėl netinkamos spyruoklės padėties amortizatoriaus atžvilgiu [montavimo klaidos pasekmė], gamintojo nerekomenduojamų montavimo elementų naudojimo atliekant remonto darbus ar netinkamo dalies identifikavimo ir pasirinkimo.

  1. Deformacijos

1 žingsnis: Montavimas ne pagal remonto technologiją

Dėl montavimo klaidų spyruoklė gali pasislinkti viršutinio amortizatoriaus laikiklio montavimo komplekto atžvilgiu ir apatinėje atraminėje lėkštėje. Dėl to spyruoklė gali trintis į rato arką, gali sklisti pašaliniai garsai (girgždesys, bildėsys, virpėjimas).  Netinkama pakabos spyruoklės montavimo padėtis (pvz. sumontuota atvirkščiai) gali sukelti jos įtrūkimą, nekontroliuojamą judėjimą atraminėje lėkštėje ir tiesiogiai prisidėti prie amortizatoriaus gedimo.

Sudėtingos kelio sąlygos žiemos metu atskleidžia visus automobilio trūkumus. Laiku aptiktas gedimas padeda sumažinti remonto išlaidas ir užtikrina saugų automobilio eksploatavimą. Todėl KYB rekomenduoja reguliariai tikrinti pakabos elementus ir kaip įmanoma skubiau pašalinti nustatytus gedimus.

Vienas pagrindinių KYB užduočių – organizuoti kasmetines informavimo kampanijas, kurios gali padidinti vairuotojų informuotumą apie tokius svarbius automobilio elementus, kaip pakabos spyruoklės kartu su amortizatoriais ir montavimo elementais, ir tiesiogiai prisidėti prie naudojamų automobilių techninės būklės gerinimo.

Santrauka:

 

www.kyb-europe.com

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!