Kodėl taip greitai sudyla padangos?

12 rugpjūčio 2020, 10:45

Važiuojant automobiliu sustoti nenorėtų niekas. Tokios situacijos – sujaukia dienotvarkę, išblaško, sukelia papildomą stresą. Vienas nemaloniausių atsitikimų kelyje – sprogusi padanga. Itin dažnai sprogsta tos padangos, kurios jau yra šiek tiek sudilusios. Kiekvienas vairuotojas gali sumažinti padangų dėvėjimąsi, kad vėliau kelyje nepakliūtų į ekstremalias situacijas. Tam tiesiog reikia truputį daugiau atidumo ir kelių išlavintų įgūdžių.

Padangų priežiūra

  • Norint, kad padangų danga ilgai išliktų geros kokybės, jas reikia prižiūrėti:
    Patikrinkite, ar padangų protektoriaus gylis atitinka sezono reikalavimus. Vasarą jis turi būti 1,6 mm, o žiemą 3 mm.
  • Atidžiai pripūskite padangas. Jei padangose ilgai laikomas netinkamas slėgis, tuomet jos dėvisi netolygiai ir gali greičiau prakiurti. Pripūtus per daug oro, labiau nusidėvi padangos vidurys, per mažai – jos šonai.
  • Net jei padanga neturi skylių, jos gali greitai išleisti orą per netinkamai prisuktas veržles. Iš padangos greitai einant orui, sumažėja jos slėgis, tad šonai dėvisi greičiau negu vidurys.
  • Keisdami dvi padangas, naująsias montuokite tas, kurios yra varomosios. Pavyzdžiui, jei automobilis varomas priekiniais ratais, naujosios padangos taip pat turi būti montuojamos priekyje.
    Padangas reikia prižiūrėti pagal jose esančią medžiagą. Kai kurių medžiagų padangos dėvisi mažiau, todėl joms reikalinga retesnė apžiūra. Tačiau prastos kokybės padangos dėvisi itin greitai, tad joms net mažiausi gedimai, įtrūkimai gali daryti didelę įtaką.
    Kiek padangos turėtų išlaikyti savo kokybę gali parodyti jų reitingas. Paprastai, jei reitingas didesnis nei 300, tai rodo jų ilgaamžiškumą. Vasarą padangas reikia prižiūrėti dar atsakingiau, nes dėl karščio ir sauso oro padangos dėvisi greičiau.

Vairavimo stilius

Dėl greitai dylančių padangų, gali būti kaltas ir pats vairuotojas. Jei vairuojate neatsakingai: užuot išmokę manevruoti, staigiai stabdote, labai tikėtina, kad greitai jums bus reikalingas padangų remontas. Važiuodami automobiliu, stenkitės vairuoti ramiau, greitai nesukti posūkiuose, aplenkti kliūtis. Pastarosios gali ne tik pagreitinti padangų dėvėjimąsi, bet ir iš karto jas prakiurdyti.
Kitų dalių įtaka

Kai kuriais atvejais padangos gali sudilti dėl kitų automobilio dalių įtakos, pavyzdžiui, važiuoklės. Jei jos įvorės išsidėvi, gal pasikeisti ratų lygiagretumas: dėl to ima dėvėtis kitos padangų vietos, kurios neturi tokios tvirtos apsaugos, ilgainiui mažėja ir protektoriaus gylis. Tada automobiliu tampa nebesaugu važiuoti, padangas reikia greičiau keisti.
Padangų priežiūra nėra tokia sudėtinga. Visuomet jausitės stabiliai, jeigu manevruosite atsargiai: tai leis išvengti ir netinkamo padangų susidėvėjimo. Pastebėjus, jog reikalingas padangų remontas, kreipkitės į patikimą autoservisą. Taisyti patiems – nepatartina.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!