Alyvų priedai

3 rugpjūčio 2020, 15:42

Alyvų priedai yra cheminiai junginiai, kurie pagerina bazinės alyvos savybes. Alyvų gamintojas gali naudoti tą pačią bazinę alyvą daugeliui skirtingų alyvos rūšių, o galutinis produktas priklauso nuo pasirinktų alyvos priedų. Beveik visose šiuolaikinėse alyvose yra papildomų priedų – jie gali sudaryti nuo 10 iki 30 proc. galutinio produkto.

Priedų rūšys

Alyvų priedai yra būtini, norint užtikrinti tinkamą tepimą ir išlaikyti alyvą veiksmingą visą jos veikimo vidaus degimo variklyje laiką. Be priedų alyva greitai užsiterštų, suirtų, ištekėtų ir nesugebėtų apsaugoti variklio dalių nuo dilimo, esant bet kokiai temperatūrai. Svarbūs yra priedai, skirti transmisijos, reduktorių bei guolių alyvai. Svarbiausi iš jų skirti alyvos klampai, tepimo savybėms išlaikyti. Plovimo priedai neleidžia alyvai greitai užsiteršti ir padeda riebokšliams išlikti elastingiems – taip užtikrinamas sistemos sandarumas. Kiti priedai pagerina alyvos tepimo savybes sudėtingomis eksploatavimo sąlygomis, pavyzdžiui, esant dideliam slėgiui, temperatūrai ir didelei alyvos taršai.

  • Plovimo priedai (paprastai tai – magnio sulfatai) naudojami alyvoje nuo 1930 metų. Šie priedai valo ir neutralizuoja naftos priemaišas, vidaus degimo produktus, kurie ilgainiui virsta nuosėdomis. Taip pat jie neleidžia alyvai sutirštėti.
  • Korozijos inhibitoriai apsaugo nuo metalų oksidacijos variklyje.
  • Antioksidantai (paprastai tai – organiniai aminai ir fenoliai) apsaugo alyvą nuo oksidacijos.
  • Metalų deaktyvatoriai sukuria plėvelę ant metalinių paviršių, kuri apsaugo alyvą nuo oksidacijos.
  • Alyvos bazės gali apsaugoti alyvą nuo rūgščių. Alyva, veikiama šlyties jėgos ir oksidacijos, pradeda kaupti rūgštis, todėl padidėja bendras alyvos rūgštingumas. Pavyzdžiui, naudotose pavarų dėžių alyvose randama karbociklinių rūgščių, ketonų, esterių ir nitravimo, sulfavimo procesų šalutinių produktų. Todėl organinės ir neorganinės bazės bei valikliai naudojami daugelyje alyvų, kad anksčiau minėti teršalai būtų neutralizuoti.
  • Šarminiai priedai naudojami anksčiau minėtoms rūgštims neutralizuoti, taip pat jie padeda išvengti sulfatų susidarymo. Galutinis alyvos produktas dažnai turės KOH (kalio hidroksido) ir didelės koncentracijos bazės. Šie priedai, t. y. anksčiau minėti plovimo priedai, gali būti magnio ir kalcio sulfonatai, salicilatai ir fenatai. Laikui bėgant, priedų kiekis alyvoje mažėja, todėl, iki kol alyva bus pakeista į naują, mažėja ir bendrasis alyvos bazinis skaičius.

Klampos modifikatoriai

Klampos modifikatoriai padidina alyvos klampą esant aukštai temperatūrai, taip pagerindami alyvos klampos indeksą. Dėl šių priedų alyva netampa per skysta esant aukštai temperatūrai. Naudojama mažos klampos alyva su klampos modifikatoriais esant žemai temperatūrai yra skystesnė ir anksčiau pasiekia visas variklio dalis, o esant aukštai temperatūrai ji yra pakankamai klampi ir nesuskystėja. Daugelyje alyvų yra klampos modifikatorių. Kai kurios sintetinės alyvos iš karto sukuriamos, kad atitiktų šiuos žemos ir aukštos temperatūros reikalavimus, nenaudojant klampos modifikatorių. Klampos modifikatoriai dažniausiai yra plastiniai polimerai. Beveik visoms alyvoms keliamas reikalavimas išlikti veiksmingoms esant tiek žemai, tiek aukštai temperatūrai, todėl klampa yra svarbiausias parametras, į kurį atkreipiamas dėmesys.

Tepimo ir valymo priedai

  • Trinties modifikatoriai arba trinties mažinimo priedai, pavyzdžiui, molibdeno disulfatas, naudojami norint sumažinti judančių dalių trintį ir degalų sąnaudas.
  • Didelio slėgio priedai susijungia su metalų paviršiuose esančiomis dalelėmis, neleisdami jiems liestis.
  • Dilimą mažinantys priedai, pavyzdžiui, cinko dialkilditiofosfatai arba cinko ditiofosfatai, sukuria plėvelę ant metalinių paviršių, kuri neleidžia jiems liestis.
  • Dispersiniai priedai sugeria taršias medžiagas, pavyzdžiui, suodžius, ir neleidžia jiems užteršti alyvos.
  • Putojimą mažinantys priedai neleidžia alyvoje kauptis oro burbulams, dėl kurių suprastėja tepimas ir gali atsirasti metalo korozija.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!