Kaip išsirinkti akumuliatoriaus kroviklį?

23 birželio 2020, 9:28

Išsikrovus akumuliatoriui ne visuomet būtina pirkti naują, galima rasti ir kitą išeitį. Tokiais atvejais gali praversti akumuliatorių pakrovėjas. Nepaisant to, kad dažniausiai jis naudojamas žiemos metu, kai automobiliai neužsiveda dėl šalčio, tokį prietaisą verta turėti visuomet. Taigi, kaip išsirinkti labiausiai sau tinkantį?


Išsiaiškinkite, koks jūsų akumuliatorius
Prieš įsigyjant kroviklį, visų pirma reikėtų išsiaiškinti, kokios rūšies jūsų akumuliatorius. Priklausomai nuo to gali skirtis jam įkrauti reikalinga įtampa. Jei ji per didelė, akumuliatorių galima sugadinti.

Automobiliuose naudojami rūgštiniai (švino) akumuliatoriai skirstomi į:

  • Standartinius skysto elektrolito (WET). Jie yra pigesni, pasižymi ilgaamžiškumu, tačiau reikalauja daugiau priežiūros. Šie akumuliatoriai pripildyti elektrolitu, į kai kuriuos reikia įpilti distiliuoto vandens.
  • Uždaro tipo (VRLA), kurie dar skirstomi į AGM ir GEL. Jie yra brangesni ir greičiau pasikrauna. Tokiuose akumuliatoriuose kur kas mažiau elektrolito, todėl distiliuoto vandens pilti nereikia. Jiems įkrauti tinka ir didesnės įtampos akumuliatorių pakrovėjas.

Išsiaiškinus, kokios rūšies akumuliatorius naudojamas, galima pereiti prie kitų aspektų.
Susipažinkite su prietaisų rūšimis
Tai pat kaip akumuliatoriai, jų krovikliai gali būti skirtingų rūšių. Jos yra dvi:

  • Standartiniai.
  • Su užvedimo funkcija. Toks akumuliatoriaus įkrovimo įrenginys veikia kaip atskiras energijos šaltinis ir labai praverčia, kai reikia užvesti automobilį, kurio akumuliatorius yra visiškai išsikrovęs.

Taigi, prieš perkant tokį prietaisą, vertėtų atidžiai apgalvoti, kuomet jo gali prireikti.

Nuspręskite, kokio galingumo reikia
Vertinant įrenginio galingumą, reikėtų atkeipti dėmesį į krovimo srovę, kuri nurodoma amperais (A). Kuo ji didesnė, tuo greičiau įkraunamas akumuliatorius. Tačiau svarbu nepamiršti, kad greitas įkrovimas nėra gerai. Todėl rekomenduojama, kad įkroviklio srovė neviršytų akumuliatoriaus talpos daugiau nei 10 %. Pavyzdžiui, jei turimo akumuliatoriaus talpa yra 60 Ah, jam įkrauti pakanka 6 A srovės.

Pasirinkite veikimo būdą
Pagal veikimo būdą akumuliatoriaus pakrovėjas gali būti:

  • Automatinis. Dažniausiai jis turi kelis įkrovimo etapus, per kuriuos pasiekiamas 100 % įkrovimo lygis ir maždaug toks pastoviai palaikomas.
  • Rankinis. Jo įkrovimo etapus reikia prižiūrėti patiems: pagrindinio krovimo metu akumuliatorius įkraunamas iki 80 % talpos, gilaus krovimo – iki 100 %, o impulsinio palaikomojo – palaikomas 95–100 % įkrovimo lygis.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!