Garsiai dirbantis generatoriaus dirželis „Volkswagen“ markės automobiliuose

20 lapkričio 2018, 1:09

Triukšmas generatoriuje gali būti gedimo simptomas, kuris laikui bėgant gali sugadinti kitus komponentus. Tam yra keletas priežasčių.

Žemiau aprašyta problema gali atsirasti šių modelių automobiliuose: „ Audi“, „Volkswagen“ ir „Škoda“, turintiems 1.9 TDi bei 2.0 TDi (nuorodos ES: 038145278, 038145299A) variklius.

Viena iš galimų šios problemos priežasčių yra sugadintas laisvosios eigos generatoriaus skriemulys (OAP)

Sugedęs arba pažeistas laisvosios eigos generatoriaus skriemulys negali atlaisvinti generatoriaus rotoriaus veleno, kad jis galėtų laisvai judėti. Dėl to atsiranda netolygių diržo virpesių ir dirželio šokinėjimų per skriemulį. GA354.12 rinkinys nėra suprojektuotas taip, kad slopintų staigius virpesius, kuriuos sukelia šokinėjantis ir trūkčiojantis diržas. Diržo vibracija neleidžia tinkamai įtempti diržo bei jis ima laisvai slysti ant velenėlių, o jo neašinė padėtis sudaro sąlygas susidurti su kitais variklio elementais, pvz.: rumbuotojo diržo apsauga. Tuomet, dirbant varikliui, kyla triukšmas. Tai gali lemti dažnus kitų variklio komponentų gedimus.

Kita galima priežastis – tai nulūžęs tvirtinimo varžtas.

Nulūžęs varžtas yra jo nepakankamo priveržimo rezultatas. Varžto pažeidimą sukelia nuolatinis įtempiklio judėjimas. Įtempiklis  nepriglunda prie variklio (paveikslėlis), todėl varžtas pjaunamas, o ne tempiamas.

Rekomenduojamas sukimo momentas 25 Nm.

GA354.12  rinkinio defektai dažnai yra dėl sugadinto generatoriaus skriemulio. Generatoriaus skriemulį reikia tikrinti ir pakeisti vienu metu su įtempiklio velenėlio komplektu.

Generatoriaus skriemulio būklės testai

  • Variklis dirba tuščiąja eiga: stebėti, ar neatsirado neįprasto įtempiklio darbo. Jei pastebėjote pakitimus, reikia pakeisti generatoriaus skriemulį.
  • Išjungtas variklis, išmontuotas diržas: Užblokuoti generatoriaus  rotorių (naudojant ne metalinį daiktą). Rankiniu būdu pasukite skriemulį – turi suktis viena kryptimi. Jei jis sukasi į abi puses arba nesisuka.

Pakeitimas

Dėmesio!

Po išmontavimo neuždėti diržo, o pakeitus įtempiklio skriemulį, sumontuoti naują diržą.

Specializuotos priemonės: įtempimo velenėlio raktas: OE 303-676.

Išmontavimas

1) Atlaisvinti skriemulį sukant  prieš laikrodžio rodyklę, naudojant atitinkamus įrankius,  (žymėjimas 1 ir 2 paveikslėliuose).
2) Išmontuoti diržą (3).
3) Išmontuoti įtempiklio velenėlio varžtus.
4) Išmontuoti įtempiklio velenėlį.

Montavimas

1) Sumontuoti naują įtempiklio velenėlį.
2) Sumontuoti  įtempiklio velenėlio varžtus.
3) Sumontuoti naują diržą.
4) Uždėti fiksavimo rankeną.
5) Įjungti variklį ir patikrinti diržo judėjimo kelią.

Rekomendacijos

Generatoriaus skriemulys yra linkęs susidėvėti, todėl reguliariai tikrinkite, ar jis tinkamai veikia. Rekomenduojama keisti generatoriaus skriemulį kas 120 000 kilometrų arba kiekvieną kartą, kai keičiamas įtempiklio diržas.

Laikykitės gamintojo nurodytų surinkimo procedūrų ir naudokite tam tikrus sukimo momentus. Daugiau informacijos galite rasti internetiniame kataloge:   eshop.ntn-snr.com

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!