Mažas įkroviklis ir didelis akumuliatorius. Ar toks įkrovimas sugadins bateriją?

16 birželio 2024, 22:15

Ar pavojinga įkrauti didelį akumuliatorių mažu įkrovikliu? O kas atsitiks, jei bus atvirkštinė situacija – labai galingas įkroviklis ir nedidelė baterija?

Akumuliatorius ir įkroviklis

Retai atkreipiamas dėmesys į tikslius įkroviklio parametrus, o dar rečiau parenkamas konkretus įkroviklis pagal akumuliatorių. Į dirbtuves atvyksta įvairūs automobiliai su skirtingais paleidimo srovės ir talpos poreikiais.

Dėl to dažniausiai naudojame paprastus, nedidelius įkroviklius ir laikome juos universaliais prietaisais. Bet kas atsitiks, jei akumuliatorius bus žymiai didesnis už įkroviklio galimybes?

Tokia situacija nėra pavojinga, tačiau su tam tikromis sąlygomis. Mažas 12V įkroviklis įkraus didelį 12V akumuliatorių tiesiog ilgiau nei tai padarytų didelis įkroviklis. Taip pat nieko blogo neatsitiks, jei prijungsite didesnį įkroviklį prie mažo akumuliatoriaus.

Svarbu įtampa

Įkraunant akumuliatorius įkrovikliu, svarbiausia yra įtampa. Kalbame apie 24V akumuliatorius, kuriems reikia 24V įkroviklio, ir atvirkščiai.

Prijungus 12V akumuliatorių prie 24V įrenginio, bus rimtai pažeista baterija. Šie akumuliatoriai yra skirti įkrauti 13-14V įtampa, todėl per didelė įtampa gali sukelti perkaitimą, elektrolito išsiliejimą ar net sprogimą. Prieš prijungdami įkroviklį, įsitikinkite, kad įkroviklis turi galimybę reguliuoti įtampą. Kai kuriuos prietaisus galima rankiniu būdu perjungti tarp 6, 12 ir 24V.

Šaltinis: NOCO

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!