Per karšta arba per šalta – oro kondicionavimo sistemos temperatūrinė diagnostika

9 balandžio 2024, 12:16

Vienas iš paprastų būdų diagnozuoti oro kondicionavimo sistemą – temperatūros matavimas įvairiose sistemos vietose. Mokėdami atlikti diagnostiką remdamiesi temperatūromis, mechanikai gali nustatyti priežastis greitai ir nebrangiai, kai automobilyje iškyla problemos.

Pavyzdžiui, vienas iš temperatūrinės diagnostikos metodų yra kondensatoriaus (oro kondicionieriaus radiatoriaus) įėjimo ir išėjimo temperatūros skirtumo matavimas ir šios diferencijos palyginimas su gamintojo nurodytu temperatūros diagramos veikimo duomenimis.

Klientai, palikę savo automobilius servise, dažnai nežino tikslios probleminės priežasties. Jie žino, kad oro kondicionavimo sistema neveikia tinkamai, bet nežino, kodėl. Nissens moko mechanikus oro kondicionavimo sistemų diagnostikos, įskaitant efektyvią temperatūrinę diagnostiką, kad servisai galėtų greitai ir už prieinamą kainą nustatyti bei pašalinti kondicionavimo sistemos gedimą. Greitai ir efektyviai aptarnautas klientas yra patenkintas klientas, kuris grįš į dirbtuves. – sakė Michael Ingvardsen, Nissens mokymų vadovas ir oro kondicionavimo ekspertas.

Tipinės problemos

Skirtumai temperatūrose įvairiuose oro kondicionavimo sistemos taškuose sugedusiame automobilyje, palyginti su teisingai veikiančia sistema, gali būti dėl daugybės priežasčių. Pavyzdžiui, veikimo temperatūrų nuokrypius gali sukelti:

  • ribotas oro srautas per kondensatorių ar garintuvą
  • korodavęs kondensatorius, nuirusios lamelės
  • neveikiantis arba netinkamai veikiantis radiatoriaus ventiliatorius
  • neveikiančios vožtuvai
  • nutekėjimas oro kondicionavimo sistemoje ir aušinimo skysčio trūkumas
  • tepimo stokos
  • užblokuotas arba ribotas skysčio srautas sistemoje.

Temperatūrinės diagnostikos pavyzdys – garintuvo temperatūros matavimas. Temperatūra žemesnė už nulį ir garintuvo apšerkšnijimas rodo sistemos problemas, t. y. oro, drėgmės ar užteršto aušinimo skysčio AC sistemoje. Garintuvo temperatūros patikra, atlikta kaip viena iš pirmųjų veiksmų, gali sutaupyti servisui daug brangaus laiko.

Patarimai mechanikams

Turėdami automobilį su oro kondicionavimo problema, temperatūros matavimas įvairiose sistemos vietose yra greitas ir taupus diagnostikos būdas, leidžiantis greitai nustatyti įvairias problemas, kurios gali turėti įtakos kondicionavimo sistemos funkcionalumui. Remiantis temperatūros matavimais ir jų vertinimu, galima greitai apriboti galimų priežasčių spektrą, o tada tolesnėmis diagnostikos ir aptarnavimo procedūromis pašalinti gedimą. Kiekvienoje oro kondicionavimo sistemos intervencijoje ir remonte Nissens rekomenduoja atlikti sistemos praplovimą, kad būtų pašalinti, pavyzdžiui, senas aliejus ir per didelis kontrastas, kuris galėjo susidaryti sistemoje, nekalbant apie standžių nešvarumų pašalinimą iš sistemos.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!