Remonto dirbtuvių pakaitiniai automobiliai – kuriose Europos šalyse jie siūlomi dažniau?

22 gruodžio 2023, 8:00

Vairuotojas, priduodantis automobilį remontui, gali susidurti su judumo praradimo dilema. Dideliuose miestuose, kur išvystytas susisiekimas, laikinai pabūti be automobilio nėra tokia didelė problema. Kita vertus, miestuose, kur sunku susisiekti viešuoju transportu, neturint automobilio gali sutrikti kasdienio gyvenimo ritmas.

Remonto dirbtuvės vis dažniau sprendžia šią problemą suteikdamos pakaitinį automobilį.

Atlikome kelių Europos šalių autoservisų apklausą, kurioje nagrinėjome pakaitinio automobilio nuomos paslaugos populiarumą.

Pakaitiniai automobiliai Europos autoservisuose

Remonto dirbtuvių požiūris į šią paslaugą įvairiose šalyse skiriasi. Dauguma dirbtuvių, siūlančių klientams pakaitinius automobilius, yra Čekijoje, o Lenkijoje tokių yra beveik pusė. Didelę įtaką šiems statistiniams duomenims turi remonto dirbtuvių, aptarnaujančių automobilių parko įmones, veikla. Kitose nagrinėtose šalyse minėta paslauga yra mažiau paplitusi. Be to, yra ir grupė remonto dirbtuvių, kurie šiuo metu tokios paslaugos neteikia, tačiau ketina ją teikti ateityje. Deja, apklausoje nėra aiškaus skirtumo tarp remonto dirbtuvių, atliekančių einamąją techninę priežiūrą, ir dirbtuvių, atliekančių remontą po susidūrimo, o tai gali turėti įtakos procentiniam atsakymų pasiskirstymui.

Pakaitinis automobilis – nemokamai ar už mokestį?

Remonto dirbtuvių klientams svarbu, ar už pakaitinio automobilio suteikimą  imamas papildomas mokestis. Daugeliui jų galimybė naudotis pakaitiniu automobiliu už mokestį ar be jo gali turėti įtakos renkantis autoservisą.

Verta pažymėti, kad vidutiniškai Europoje daugiau nei pusė remonto dirbtuvių taip pat nesiūlo pakaitinio automobilio paslaugos nemokamai, ir tai atrodo suprantama. Pavyzdžiui, tokiose šalyse, kaip Lenkija, Čekija ar Vengrija, dauguma autoservisų už pakaitinio automobilio paslaugą ima mokestį. Nors aštuonių Vidurio Europos šalių, kuriose buvo atliktas tyrimas, vidurkis rodo, kad tik šiek tiek daugiau nei pusė remonto dirbtuvių ima mokestį už pakaitinį automobilį.

Tačiau vertėtų nepamiršti, kad tai, ar remonto dirbtuvės siūlo pakaitinį automobilį, priklauso nuo daugelio veiksnių, pavyzdžiui, įmonės dydžio ar jos politikos. Šios paslaugos apmokestinimas taip pat yra sudėtingas klausimas. Kai kurios remonto dirbtuvės gali siūlyti pakaitinius automobilius kaip draudimo sutarties dalį arba kaip papildomą draudimo polise numatytą galimybę. Tokiais atvejais pakaitinio automobilio nuomos išlaidos gali būti draudimo sutarties dalis, o tai gali turėti įtakos sprendimui imti mokestį. Galiausiai sprendimas siūlyti pakaitinį automobilį ir su šia paslauga susijusios išlaidos priklauso nuo daugelio veiksnių, kurie gali būti būdingi tik konkrečiam autoservisui.

Tyrimo metodologija

Tyrimą, kuriuo rezultatais buvo remiamasi ruošiant straipsnį, atliko įmonė „MotoFocus.eu“ internetinio automobilių servisų interviu forma. Viso tyrime dalyvavo daugiau kaip 1655 žmonių.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!