Tinkamas laiptuotos įvorės montavimo būdas

1 birželio 2023, 8:00

Tarp metalinių-guminių pakabos įvorių, be standartinės konstrukcijos komponentų, būna ir šiek tiek kitokio pobūdžio įvorių. Vienas iš tokių neįprastų pavyzdžių yra laiptuotos įvorės. Nors sumontuoti ir išmontuoti įvores, kurių du skirtingi matmenys labai skiriasi ir tai matosi iš pirmo žvilgsnio, nėra sudėtinga, tačiau esant nedideliems matmenų skirtumams sumontavimas ir išmontavimas gali būti gana problematiškas.

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį?

Vienas iš tokių pavyzdžių gali būti 1993–2000 m. Ford Mondeo galinės skersinės traukės įvorė. Kai tokia įvorė įmontuojama į pakabos svirtį, galima nepastebėti, kad ji turi 2 skirtingus matmenis. Todėl prieš įpresuojant įvorę svarbu ją išmatuoti, kad presavimas būtų atliekamas teisinga  kryptimi. Presavimas turi būti atliekamas nuo mažesnio iki didesnio skersmens. Priešingu atveju pakabos svirties lizdas išsiplės, todėl naujai presuota įvorė nebus tinkamai įstatyta į savo vietą. Žinoma, presuojant naują įvorę būtina atkreipti dėmesį į presavimo kryptį. Kadangi pakabos svirčių pakaitalai skiriasi nuo originalių, taip ir čia pakaitalai gali skirtis.

Laiptuotos įvorės ir jų pakaitalai

Kai kurių gamintojų pakaitalai naudoja kitokį įvorės skersmenį (dažnai nenaudoja dvimačių) nei originalios dalys. Tuomet reikėtų patikrinti remontuojamos pakabos svirties lizdų skersmenį, nes tokiais atvejais OE pakabos svirčiai tinkanti įvorė netiks pakaitalui, dėl ko ji gali veikti netinkamai.

Komponentų su dviem išorinės įvorės matmenimis pavyzdžiai:

priekinės apatinės pakabos svirties įvorė K=D išorinė, skirta amortizatoriui, VW Amarok

galinės priekinės skersinės traukės įvorė (vidinė), Ford Mondeo

Tinkamas montavimo būdas:

1) Presas 2) Pagalbinė įvorė presavimui 3) Išorinė įvorė 4) Vidinė įvorė 5) Pakabos svirties alkūnė 6) Kaladėles dedame po pakabos svirties alkūne

Teisingas elementų paruošimas įpresavimui (įvorę reikia įpresuoti siauresne puse)

Patepti pažymėtas vietas (išorinis įvorės paviršius ir vidinis pakabos svirties paviršius)

Būtina įsitikinti, kad įvorė įstatoma tiesiai.

Elementas turėtų lengvai tilpti į savo vietą.

Tinkamai įpresuotas elementas tinka pakabos svirties grioveliui.

Netinkamas montavimo būdas:

Netinkamas montavimas (įvorė įpresuojama platesne puse į pakabos svirtį)

Pažymėtame ilgyje sunku įpresuoti įvorę

Teisingas elementų paruošimas įpresavimui (įvorę reikia įpresuoti siauresne puse)

Dėl pažeidimų neįmanoma tinkamai įpresuoti įvorės

Kur randamos laiptuotos įvorės?

Laiptuotos įvorės nėra ypač populiarus sprendimas, todėl jas keičiant būtina laikytis ypatingo atsargumo. Visada verta patikrinti, ar įvorės matmenys iš abiejų pusių yra vienodi. Be to, verta paminėti, kad panaši situacija gali būti ir su variklio pagalvių įdėklais (daugiau informacijos apie pagalvių įdėklus galima rasti atskirame įraše). Žemiau pateikiamas kitų automobilių, kuriuose naudojamos laiptuotos įvorės, sąrašas. Žinoma, šis sąrašas nėra išsamus, todėl keičiant visada reikia būti atsargiam.

GALINĖS SKERSINĖS TRAUKĖS ĮVORĖ

VARIKLIO PAGALVĖS ĮDĖKLAS-PAVARŲ DĖŽĖ

GALINĖS VIRŠUTINĖS SKERSINĖS PAKABOS SVIRTIES ĮVORĖ

GALINĖS APATINĖS SKERSINĖS PAKABOS SVIRTIES ĮVORĖ

GALINĖS APATINĖS IŠORINĖS SKERSINĖS PAKABOS SVIRTIES ĮVORĖ STEBULEI

PRIEKINĖS APATINĖS PAKABOS SVIRTIES ĮVORĖ K=D IŠORINĖ AMORTIZATORIUI

GALINĖS APATINĖS SKERSINĖS PAKABOS SVIRTIES ĮVORĖ

GALINĖS IŠILGINĖS PAKABOS SVIRTIES ĮVORĖ

Aukščiau pateiktas vadovas yra tik pristatymas, parodantis, kaip galima atlikti remonto procedūrą. TEDGUM® įmonė neprisiima atsakomybės už jokias vadovo klaidas ir neteisingą vadovo interpretaciją. Prieš remontą turėtų atlikti kvalifikuotas personalas, naudodamas tinkamus įrankius ir laikydamasis visų saugos priemonių. Visos teisės saugomos.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!