Kaip teisingai vilkti automobilį?

25 lapkričio 2020, 11:26

Būna situacijų, kai automobilis važiavimo metu sugenda, netinkamas jo veikimas kelia grėsmę vairuotojo ir keleivių saugumui. Tada rizikuoti ir tęsti kelionę – nederėtų. Geriausia yra sustoti ir kviesti pagalbą. Kai kada galima nugabenti automobilį iki punkto, kur jam bus atliktas remontas ir gedimas bus pašalintas. Jeigu atstumas nėra ilgas, išeitis gali būti automobilio vilkimas. Dažniausiai automobilio bagažinėje visi vairuotojai turi lanksčią vilktį, arba kitaip buksyravimo virvę.

Taisyklės, kaip vilkti automobilį

Automobilio vilkimas yra gana rizikingas, todėl reikėtų laikytis tam tikrų taisyklių.
1. Pirmiausia, buksyravimo virvė turi būti nuo 4 iki 6 metrų. Vilkimui galima naudoti ir standžią vilktį, kuri turi būti ne ilgesnė nei 4 metrai.
2. Lanksti vilktis turi būti matoma kelyje, todėl turi būti ryškios spalvos arba pažymėta ryškiomis vėliavėlėmis arba skydeliais. Vilktis turi būti bent 5 cm pločio.
3. Dažniausiai automobiliuose vilkimo jungtis yra įsukama. Reikia turėti vilkimo kilpą, kurią reikia įsukti per visą eigą. Be to, įsukus kilpą ją reikėtų užveržti.
4. Velkant automobilį reikia užsitikrinti, kad buksyravimo virvė yra įtempta. Tokiu atveju velkamo automobilio vairuotojui bus lengviau vairuoti ir bus išvengta įvairių nesaugių situacijų.
5. Velkamoji transporto priemonė turi būti įsijungusi avarines šviesas. Jei jos neveikia, reikia pritvirtinti avarinio sustojimo ženklą automobilio gale kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje.
6. Stabdyti gali tik velkantysis automobilis.
7. Sugedus varikliui sumažėja ir vairo sistemos bei stabdymo jėga, tad dar prieš vilkimą vairuotojas turėtų išbandyti, kaip sukasi vairas, ar stabdžiai kiek nors reaguoja. Atitinkamai nuo situacijos (jei automobilis rimtai sugedo ir, pavyzdžiui, stabdžiai visai neveikia) velkantysis automobilis turėtų parinkti saugų greitį, važiuoti nuošalesniais keliais, kad nepatektų į transporto spūstis.
8. Velkant automobilį, reikia pakoreguoti veidrodėlių padėtį, kad būtų galima matyti, kas vyksta už traukiamos transporto priemonės.

Taip pat reikia neužmiršti, kad velkant automobilį ypač svarbi tampa komunikacija tarp velkamo ir velkančiojo automobilių vairuotojų. Prieš pradedant vilkti reikia sutarti kelionės tikslą, važiavimo greitį ir kitus vairavimo aspektus.

Kada automobilio vilkti negalima?

Pagal kelių eismo taisykles yra situacijų, kai transporto priemonės vilkti nederėtų arba tai draudžiama. Tokiu atveju reikėtų kviesti techninę pagalbą ir automobilio nugabenimui į tikslą naudoti specialią transporto priemonę – „traliuką“. Tokios situacijos galėtų būti: mašina po rimto eismo įvykio, kai jos veikimas yra nesaugus nei vairuotojui, nei keleiviams, nei eismo dalyviams. Kitos situacijos surašytos žemiau.

Automobilį vilkti draudžiama, kai yra:
1. Sugedusi stabdžių sistema.
2. Sugedęs vairo mechanizmas.
3. Kai stabdžių sistemos veikla priklauso nuo variklio, o šis yra išjungtas.
4. Jeigu bent dalis važiuojamosios dalies, kuria važiuojama, yra apsnigta ar apledėjusi.
5. Keliuose, pažymėtuose kelio ženklais „Automagistralė“ ar „Automobilių kelias“.
6. Draudžiama tempti mopedus ar motociklus.
7. Transporto priemonę be vairuotojo.
8. Negalima tempti daugiau nei vienos transporto priemonės.
9. Nerekomenduojama tempti didesnių ar sunkesnių transporto priemonių už velkantį automobilį.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!