Spindulinių riebokšlių sukimosi kryptys

17 spalio 2024, 8:00

Spinduliniai riebokšliai yra esminiai variklių ir agregatų komponentai, nes jie užtikrina, kad tepalai liktų ten, kur jiems priklauso, o nešvarumai, tokie kaip dulkės ir purvas, neįsiskverbtų į kritines sritis. Viena iš šių sandariklių ypatybių yra taip vadinama „sukimosi kryptis“, kuri reiškia veleno, ant kurios užmautas sandarinamasis žiedas, sukimosi kryptį. Teisingas sumontavimas pagal sukimosi kryptį yra esminė sandarinimo funkcijos prielaida.

Spindulinius riebokšlius paprastai sudaro elastingas sandarinamasis žiedas, stabilizuotas metaliniame apvalkale. Jie montuojami ant besisukančių velenų ir užsandarina plyšį tarp veleno ir korpuso. Žiedo sandarinimo tarpinė spaudžiasi prie besisukančio veleno ir taip neleidžia pratekėti tepalams ir įsiskverbti purvui.

Spindulinio riebokšlio sukimosi kryptis reiškia veleno, ant kurio sumontuotas sandarinamasis žiedas, sukimosi kryptį.

Yra trys pagrindiniai sukimosi krypties tipai:

LD – sukimas į kairę

Sandarinimo tarpinė yra tokios formos, kad optimaliai tiktų į kairę (prieš laikrodžio rodyklę) besisukančiam velenui. Velenui sukantis, specialiai suformuotas sandarinimo tarpinės profilis spaudžia tepalą atgal į sandariklio vidų.

Kairiniai sandarinamieji žiedai naudojami mašinose ir varikliuose, kuriuose velenas dažniausiai sukasi prieš laikrodžio rodyklę.

RD – sukimas į dešinę

Sandarinimo tarpinė pritaikyta į dešinę (pagal laikrodžio rodyklę) besisukančiam velenui. Kaip ir kairinių sandarinamųjų žiedų atveju, specialiai suformuota sandarinimo tarpinė, velenui sukantis, nuveda tepalą atgal.

Šie sandarinamieji žiedai tinka taikmenoms, kuriose velenas sukasi laikrodžio rodyklės krytimi, kaip tai yra daugumoje variklių ir mašinų.

WD – kintamas sukimas

Šie sandarinamieji žiedai sukonstruoti taip, kad veiktų abejomis kryptimis. Sandarinimo tarpinės forma yra simetriška, todėl ji gali vykdyti sandarinimo funkciją velenui sukantis abejomis kryptimis.

Dvikrypčiai sandarinamieji žiedai naudojami taikmenose, kuriose veleno sukimosi kryptis gali keistis arba kur nėra fiksuotos sukimosi kryties.

Teisingos sandarinamojo žiedo sukimosi krypties parinkimas vaidina esminį vaidmenį tinkamam sandarinamojo žiedo veikimui bei jo naudojimo trukmei. Sumontavus neteisingos sukimosi krypties sandarinamąjį žiedą, gali atsitikti, kad iš užsandarintos srities pratekės tepalas ir į ją skverbsis nešvarumų dalelės. Dėl to sandariklis gali per anksti susidėvėti, perkaisti ir, galų gale, visiškai nebeveikti.

Paprastai spindulinių riebokšlių išorėje yra rodyklės arba kitokios žymos, nurodančios numatytą sukimosi kryptį. Prieš montuojant svarbu šias žymas patikrinti ir įsitikinti, kad sandarinamasis žiedas yra montuojamas teisinga kryptimi. Neteisingas sumontavimas gali ne tik pakenkti sandarinimo funkcijai, bet ir trikdyti tepalo cirkuliaciją mašinoje.

Tam tikrais naudojimo atvejais gali prireikti pritaikyti sandarinamuosius žiedus konkretiems mašinos arba variklio poreikiams. Taip būtų, pavyzdžiui, didelis apsukų skaičius, ekstremalios temperatūros arba naudojimas agresyviose terpėse. Tokiu atveju galima atitinkamai modifikuoti sandarinimo tarpinės geometriją ir taip užtikrinti optimalų sandarinimą.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!