Didėjanti starterio reikšmė šiuolaikinėse varomosiose sistemose

15 rugsėjo 2022, 8:40

„Valeo“ yra pagrindinis originalios įrangos (OE) gamintojas ir pirmaujantis starterių, tiek visos įrangos, tiek atsarginių dalių, tiekėjas antrinėje rinkoje. Starteris kaip komponentas vaidina svarbų vaidmenį kuriant naujas varomąsias sistemas. Jo vaidmuo tapo dar reikšmingesnis pradėjus naudoti dvigubos masės smagračius, nes patikimas starteris yra pagrindinis veiksnys, užtikrinantis dvigubos masės smagračių ilgaamžiškumą. Griežti CO2 emisijų ir degalų sąnaudų standartai privertė visus automobilių gamintojus toliau tobulinti savo varomąsias sistemas. „Start-stop“ sistema šiuo atžvilgiu buvo svarbus žingsnis. Šios sistemos populiarumo dinamika labai išaugo po „Euro 5: emisijos standarto įgyvendinimo 2011 m.

Kodėl stiprus, patikimas starteris toks svarbus visai varomajai sistemai, ypač su dvigubos masės smagračiu? Atsakymas yra glaudžiai susijęs su tempimo reiškiniu, kuris skiriasi skirtingų tipų varomosioms sistemoms. Įprastą smagratį pakeitus dvigubos masės smagračiu, naujasis komponentas sugeria vibracijas, kurias sukelia alkūninio veleno svyruojantys judesiai (tuo tarpu įprasto smagračio atveju už slopinimą atsakingi sankabos diske esantys amortizatoriai).

Sistemos architektūros modifikacija, kai slopinimo elementas buvo perkeltas iš įvadinio veleno į alkūninį veleną, turėjo įtakos rezonanso atsiradimui. Rezonansinis greitis važiuojant buvo perkeltas iš RPM į žemesnį nei tuščiąja eiga. Taip užtikrinamas komfortas vairuojant, tačiau itin svarbu kuo greičiau užvesti variklį, kad nebūtų palaikomi rezonansiniai greičiai, kurie labai greitai pažeistų dvigubos masės smagratį. Būtent todėl stiprūs ir patikimi starteriai tampa tokie svarbūs automobilių gamintojams, kai jie pasirenka, kokius komponentus naudoti savo transporto priemonėse.

Padėtis dar labiau komplikuojasi populiarėjant „start-stop“ sistemai. „Start-stop“ yra ne produktas ar sistema, bet su komfortu susijusi funkcija. Šiai funkcijai įgyvendinti gali būti naudojamos kelios technologijos. Variklio sustabdymą valdo variklio valdymo sistema, kurioje integruota „stop-start“ funkcija. Variklio valdymo sistema kontroliuoja pakartotinį užvedimą, kai tik vairuotojas įjungia maitinimą, nuimdamas koją nuo stabdžių pedalo. „Start-stop“ technologija sparčiai vystosi OEM rinkoje, o 2021 m. ji jau buvo naudojama 40 % visame pasaulyje pagamintų transporto priemonių. Vienas iš būdų, leidžiančių naudoti „start-stop“ funkciją, yra sustiprinto starterio, sumontuoto vietoje įprasto, naudojimas. Šiuo atveju tai mažai veikia varomosios sistemos architektūrą, tačiau sustiprintas starteris atlieka svarbų vaidmenį užtikrinant, kad sistema patikimai veiktų per daug didesnį ciklų skaičių.

Minėjome, kad varomosios sistemos architektūra nesikeičia naudojant sustiprintą starterį. Tačiau tam, kad atskiri sistemos komponentai galėtų veikti padidintu ciklų skaičiumi, būtina juos modifikuoti, pvz.: naujos konstrukcijos akumuliatorius, padidinto efektyvumo generatorius arba dvigubos masės smagratis, galintis atlaikyti daugiau ciklų. Nepaisant to, būdas gauti į patikimą „start-stop“ sistemą yra starterio konstrukcija. Skirtingai nuo įprastos konstrukcijos, leidžiančios starteriui veikti maždaug 5 000 ciklų, sustiprintas starteris turi atlaikyti 300 000 variklio užvedimo ciklų. Taigi, kas slypi šioje sustiprintoje konstrukcijoje?

Visų pirma, šepetėlių skaičius padidintas iki 8. Nauja konstrukcija apima tarpinį flanšą su adatiniais guoliais, starterio dantytą ratlankį su specialiu amortizatoriumi, spaustuką ant starterio pavaros veleno, sustiprintą elektromagnetą su dvigubo kontakto jungikliu ir, kas labai svarbu, naują krumpliaračio dizainą su padidintu dantų skaičiumi.

„Valeo“ užima lyderio pozicijas gamyboje kuriant modernius sprendimus varomųjų sistemų srityje. Nuolatiniai pokyčiai, kuriuos lemia nauji CO2 emisijos standartai, paspartina naujoves visų automobilių modernių komponentų konstrukcijoje. Turėdama patirties tiek dvigubos masės smagračių, tiek originalių gamintojų starterių gamyboje, „Valeo“ gali užtikrinti geriausią įmanomą varomosios sistemos komponentų patvarumą ne tik automobilių gamintojams, bet ir antrinėje rinkoje.

1 nuot.– „Valeo“ sustiprintas starteris su „Start-Stop“ funkcija

2 nuot. – „Valeo DKZ“ apsaugantis pavarų dėžę nuo variklio keliamos vibracijos

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!