Sportiniai oro filtai automobilio galios padidinimui

3 birželio 2020, 13:18

Kai kurie vairuotojai siekia padidinti savo automobilio galią, ypač tai aktualu sportiniams automobiliams. Natūralu, jog kyla klausimas, kaip galima padidinti automobilio galią. Tokių būdų yra nemažai, tačiau vieni jų veiksmingi, kiti – nelabai, dar kiti sukelia papildomų problemų transporto priemonei. Tad kaip surasti konkrečiai transporto priemonei tinkamiausią būdą?

Kaip padidinti automobilio galią?

Variklio galingumas didės, padidinus sudeginamo oro ir degalų kiekį. Tam reikėtų padidinti cilindrų skaičių, darbinį tūrį arba įmontuoti turbokompresorių. Pastarasis padidina pumpuojamo oro kiekį cilindre, dėl ko sudeginama daugiau degalų ir tokiu būdu padidinama variklio galia. Tačiau dėl to gali atsirasti detonacija (tam įtakos turi spaudžiamas oras). Detonacija – tai oro ir degalų mišinys, kuris patekęs į cilindrus gali susprogti anksčiau negu jį spėja uždegti uždegimo žvakės.

Kitas būdas sportinio automobilio galiai padidinti yra oro aušintuvas: jis aušina spaudžiamą orą, dėl ko į variklį patenka daugiau oro ir automobilis tampa galingesnis.

Siekiant padidinti automobilio galią galima pakeisti skirstymo velenėlį. Pakeistasis velenėlis turės kitą kumštelių profilį, leidžiantį vožtuvams atidarytiems likti ilgiau, dėl to pagerėja cilindrų prapūtimas, jų tūris geriau užpildomas šviežiu degiuoju mišiniu. Tačiau dėl to padidės degalų sąnaudos.

Kai kuriais atvejais variklio galiai padidinti tinka įvairūs alyvų ir degalų priedai. Tačiau vienu efektyviausių būdų, skirtų automobilio galios didinimui, laikomi sportiniai oro filtrai, kurie ir buvo specialiai sukurti šiuo tikslu.

Sportinių filtrų reikšmė

Sportiniai filtrai ypatingi tuo, kad į variklį paduodama reikšmingai daugiau oro ir dėl to variklio cilindrai gauna daugiau deguonies, kuri yra reikalinga degimui. Be to, tokiu būdu net sumažinamos degalų sąnaudos.
Paprastam automobilio varikliui sportinis oro filtras pridės apie 2 AG. Labiau galia padidės automobilyje, kuris turi variklį su turbina. Priklausomai nuo variklio, sportinis oro filtras pridės papildomas 8- 10 AG.

Įsigijus sportinį oro filtrą svarbu pasirinkti jo montavimo vietą. Labai svarbu, kad į tokio tipo filtrą patektų šalto oro. Taigi montuoti galima šalia grotelių ar oro angos. Tačiau sportinį oro filtrą galima montuoti ir įvairiose automobilio vietose. Montuojant plaunamą filtrą, jungimo žarna neturi būti daug ilgesnė už originalią, nes paspaudus akseleratoriaus pedalą galia vėluos.

Kadangi sportinis oro filtras neturi specialios dėtuvės, jis žymiai greičiau tepasi. Taigi reikia pasirūpinti jo priežiūra ir reguliariai plauti detalę. Plovimą reikėtų atlikti kas pusę metų. Procedūra atrodo maždaug taip: švariame inde įpilame benzino, į jį pamerkiame filtrą ir palaikome dvi valandas. Tada filtras praskalaujamas švariu benzinu ir paliekamas išdžiūti. Po to reikia apipurkšti jį specialiu tepalu, padedančiu sulaikyti dulkes. Taigi atsižvelgiant į nesudėtingą montavimą bei priežiūrą, sportinis oro filtras yra vienas efektyviausių būdų jūsų automobilio galiai padidinti.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!