Pavarų dėžės guolio gedimas – priežastys ir diagnostika

10 gegužės 2020, 12:00

 

Nors automatinės pavarų dėžės vis populiaresnės lengvesniuose automobiliuose, mechaninės pavarų dėžės vis dar plačiai naudojamos daugelio tipų transporto priemonėse. Jų gedimai dažniausiai kyla dėl netinkamo eksploatavimo arba – remonto atveju – dėl žemos kokybės atsarginių dalių naudojimo.

Vienas iš dažniausiai pasitaikančių pavarų dėžės gedimų yra guolių susidėvėjimas. Kokios yra tokių gedimų priežastys ir kaip teisingai juos diagnozuoti? Mechaninę pavarų dėžę sudaro variklio ir diferencialo ir – atsižvelgiant į konstrukciją – tarpinis velenai. Krumpliaračiai variklio velene perduoda varomąją galią į tarpinį veleną. Ant abiejų šių velenų yra krumpliaračių poros, kurios atitinka atskiras pavaras. Šie elementai yra sujungti vienas su kitu sinchronizatorių pagalba. Įjungus nurodytą pavarą, kiti ratai atjungiami. Svarbus visos dėlionės elementas yra guolis. Priekinius varančius ratus turinčių automobilių pavarų dėžės korpuse yra diferencialo mechanizmas. Tepimą ir aušinimą pavarų dėžėje užtikrina pavarų dėžės alyva.

Per didelio guolių susidėvėjimo priežasčių gali būti daug. Paprastai gedimas atsiranda dėl reguliaraus ir ilgo važiavimo esant maksimaliai apkrovai ir dėl to, kad nėra kontroliuojamas pavarų dėžės alyvos lygis. Daugelio vairuotojų vis dar mano, tiek į mechanines, tiek į automatines  pavarų dėžes pilamos alyvos nereikia periodiškai tikrinti ar keisti ir kad jos kiekis nepasikeis eksploatacijos metu. Daugeliu atvejų tai netiesa ir toks aplaidumas gali sukelti brangių gedimų. Išimtis, be abejo, yra pavarų dėžės, kuriose guoliai greitai dėvisi dėl konstrukcijos klaidų.

Jei pavarų dėžė veikia per garsiai, skleidžia minėtus garsus, tačiau tik veikiant konkrečiai pavarai, greičiausiai tai bus susidėvėję krumpliaratis arba šalia šio konkretaus rato esantis guolis. Jei pavarų perjungimą lydi girgždėjimai arba kyla sunkumų jas pasirenkant, tai gali būti sugadintų sinchronizatorių požymis. Ankstyvas gedimo nustatymas ir defektuoto elemento pakeitimas yra labai svarbūs, nes pavarų dėžė yra „sujungtų indų tinklas“.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!