Dėmesys įrankiams

6 birželio 2018, 23:54

Aptarnaujant BMW automobilius su  N43 (4 cilindrų) ir N53 (6 cilindrų) varikliais, neretai yra sugadinamos uždegimo žvakės. NGK techninis skyrius išanalizavo šią problemą ir paaiškėjo, kad labiausiai paplitusi žvakių pažeidimo priežastis yra netinkamų įrankių naudojimas montuojant.

Išmontavus uždegimo žvakes, buvo rasti izoliatoriaus įtrūkimai. Šie įtrūkimai sukelia pramušimus ir kibirkštis išeina už izoliatoriaus ribų „neduodama“ degimo. Izoliatoriaus įtrūkimą sukelia smūgiai į šoninę sienelę. Apžiūrint vizualiai, pastebimi pernelyg didelės jėgos panaudojimo požymiai. Tai leidžia daryti prielaidą, kad  žvakių galvutė pažeidžiama mechaniškai.

Priežastis

Visos reklamuojamos uždegimo žvakės buvo sumontuotos BMW varikliuose – kodas N43 ir N53. Šiuose varikliuose uždegimo žvakė montuojama siauroje angoje, 5° laipsnių kampu. Dėl šios priežasties, uždegimo žvakes reikia atsukti ir priveržti naudojant specialų veržliaraktį. Negalima naudoti standartinio veržliarakčio, nes juo neįmanoma visapusiškai priveržti uždegimo žvakės.

Uždegimo žvakės montavimo padėtis nėra matoma  iš angos viršaus. Dėl šios priežasties mechanikai dažnai naudoja įprastą žvakių veržliaraktį, prisukdami jas su jėga (net padaužydami žvakę). Kadangi uždegimo žvakės yra montuojamos kampu, veržliaraktis spaudžia vieną žvakės šoną ir gali trūkti izoliatorius.

Prevencija

Siekiant išvengti pažeidimų, būtina naudoti specialų  šarnyrinį veržliaraktį. Tokius įrankius siūlo specializuotų įrankių gamintojai (Dėmesio: reikia šešiakampio rakto!).

Iliustracija Nr.1

  1. BMW N43 cilindro galvutės (4 cilindrai) arba N53 (6 cilindrai) skerspjūvio su matomu žvakės lizdu bei kampu sumontuota uždegimo žvake.
  2. Tipiško, nešarnyrinio rakto uždegimo žvakių montavimui naudojimas, gali sugadinti žvakę dėl uždegimo žvakės ir rakto nesuderinamumo.
  3. Šarnyrinis raktas uždegimo žvakėms apsaugo izoliatorių nuo pažeidimo.

Iliustracija Nr.2.,

  1. Veržliarakčio, kuris buvo panaudotas su jėga pėdsakai.
  2. Izoliatoriaus įtrūkimai, dėl kurių atsiranda pramušimai (žvakė išrinkta-nuimtas varžtas).

Techninė pagalba

Tiems, kurie domisi, uždegimo žvakių gamintojas – firma „NKG“ „YouTube.com“ kanale pateikė vaizdo įrašų, susijusių su šia problema. Firma nuo 2015 m. teikia video medžiagą, padedančią mechanikams. Neseniai buvo pridėti nauji 3D klipai apie išmetimo dujų temperatūros matavimo jutiklius ir sukimo momentus, skirtus uždegimo žvakėms. Gamintojo tinklapyje yra medžiaga, pateikta e-vadove, susijusi su visais firmos gaminiaiss. Instruktažiniai filmai yra šiuo adresu: www.youtube.com/ngksparkplugeurope

Trumpi, animaciniai klipai, kuriuos sukūrė techninis skyrius, kalba apie diagnostiką, įdiegimą ir NGK produktams charakteringas savybes. Jie pirmiausia skirti dirbtuvėms ir platintojams bei visiems vairuotojams, besidomintiems šia tema. Vienas iš neseniai pradėtų filmų, yra susijęs su išmetamųjų dujų temperatūros jutiklių (EGTS) įrengimo vietomis, o kitas informuoja apie žvakių sukimo momentus. Netrukus bus dar daugiau. Kiekvienas filmas išleidžiamas keliomis kalbomis.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!