Epoksidinis gruntas: kokios jo savybės ir kada jį naudoti?

3 rugsėjo 2024, 12:04

Automobilio kėbulo remonto darbai dažniausiai susiję su būtinybe perdažyti kėbulo dalis. Šiam tikslui, prieš dažant bazinę spalvą, būtina naudoti tinkamus gruntus. Vienas iš jų – ir tikriausiai svarbiausias – yra epoksidinis gruntas. Kokia jo sudėtis ir kada verta jį naudoti?

Epoksidinis gruntas – pagrindinė apsauga

Niekam nereikia aiškinti, kad “pliką” skardą būtina tinkamai apsaugoti prieš dažant galutine spalva. Vidinių profilių atveju dažniausiai naudojami purškiami vaškai. Išorėje, kur svarbus vizualinis efektas, reikia naudoti labiau rafinuotus metodus.

Pagrindinis iš jų yra būtent paviršiaus padengimas epoksidiniu gruntu. Padengus šiuo sluoksniu, susidaro skardą nuo atmosferos sąlygų apsaugantis sluoksnis, kuris tuo pačiu (žinoma, jei sluoksnis pakankamai storas) leidžia šlifuoti ir paruošti paviršių baziniam dažymui. Tai taip pat yra žymiai atsparesnė cheminėms medžiagoms ir mechaniniams pažeidimams “apsauga” nei, pavyzdžiui, akrilinis gruntas.

Kokia epoksidinio grunto cheminė sudėtis?

Epoksidinio grunto cheminė sudėtis gali labai skirtis priklausomai nuo gamintojo. Svarbiausias ir pagrindinis komponentas yra epoksidinė derva (bisfenolio A arba bisfenolio B), kuria grindžiamas produktas. Papildomai jis papildomas įvairiais užpildais, leidžiančiais paruošti paviršių dažymui (įskaitant “šlapias ant šlapio” metodą), antikorozinėmis medžiagomis ir kitomis medžiagomis, kurios apsaugo nuo grunto dujų išsiskyrimo arba apsaugo jį, pavyzdžiui, nuo UV spindulių.

Akrilinis ar epoksidinis gruntas?

Atsakymas į antraštinį klausimą gana paprastas: geriausia naudoti abu. Epoksidinis gruntas yra puiki izoliacija ir antikorozinė apsauga, tačiau visus įbrėžimus, susijusius su matinimu, ir paviršiaus nelygumus žymiai geriau uždengs akrilinis gruntas. Trumpai tariant: ant “plikos” skardos (arba “įpjovimų” iki skardos ant seno dažų sluoksnio) turėtumėte užtepti epoksidinį gruntą, kad sukurtumėte apsauginį sluoksnį, o ant jo užtepti akrilinį gruntą, kuris sudarys išlyginamąjį sluoksnį.

Kokioms medžiagoms galima naudoti epoksidinį gruntą?

Epoksidinį gruntą naudojame visų pirma plieniniams, cinkuotiems ar aliuminio paviršiams. Jį taip pat galima naudoti ant glaisto ir po glaistu, kad būtų geresnis sukibimas ir paviršiaus išlyginimo apsauga. Daugelis gruntų taip pat gerai tinka laminatui, tačiau plastikų ir sintetinių medžiagų atveju reikia patikrinti gamintojo rekomendacijas ir produkto aprašymą. Kai kuriems paviršiams gali reikėti pirmiausia naudoti reaktyvųjį gruntą.

Verta prisiminti, kad prieš dažymą paviršius turi būti tinkamai paruoštas. Dirbant su surūdijusiu elementu, būtina pašalinti visus rūdžių požymius ir dažyti tik nuvalytą elementą.

Ką tai reiškia? Reikia kruopščiai nuvalyti dažomą elementą, pašalinti riebalus (jis turi būti be jokių tepalų, vaškų ar nešvarumų). Be to, kad užtikrintumėte sukibimą, turėtumėte paviršių nušlifuoti šlifavimo popieriumi arba pluoštu.

Apibendrinant…

Ar verta naudoti epoksidinį gruntą? Žinoma, tai netgi rekomenduojama, jei dirbate su neapsaugota, “plika” skarda. Tai tikriausiai geriausias būdas gruntuoti paviršių prieš dažymą, kuris tuo pačiu yra labai efektyvus antikorozinis sluoksnis. Taip pat verta izoliuoti skardą prieš tepant glaistą, kad būtų užtikrintas geresnis sukibimas.

Taip pat reikia pastebėti, kad epoksido padengimas akriliniu gruntu gali užtikrinti geresnį efektą, jei paruošite akrilą dažymui. Tuomet užpildysite ertmes ir tuo pačiu apsaugosite skardą nuo korozijos anksčiau užteptu epoksidiniu gruntu.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!