Žibintų reguliavimo stendai: kaip tinkamai išsirinkti?

9 spalio 2020, 17:55

Žibintų reguliavimo paslaugos yra paklausios ir tą lengva paaiškinti: eksploatuojant automobilį, priekiniai žibintai palaipsniui praranda teisingą reguliavimą, o tai turi įtakos važiavimo komfortui, vairuotojo ir kitų eismo dalyvių saugumui. Automobilio priekinių žibintų reguliavimo įranga naudojasi įmonės, teikiančios žibintų montavimo, o taip pat tikrinimo ir reguliavimo paslaugas t.y. kėbulų remonto autoservisai, autoservisai ruošiantys automobilius privalomajai techninei apžiūrai bei atliekantys bendrąjį automobilio aptarnavimą.

žibintų reguliavimo stendai.jpg

Kodėl reikalingi žibintų reguliavimo stendai?

Priekinių žibintų reguliavimo prietaisas leidžia greitai ir tiksliai patikrinti ir esant poreikiui kokybiškai atkurti teisingą žibintų reguliavimą. Neturint specialaus prietaiso, teisingai žibintų nesureguliuosi, o privalomosios techninės apžiūros metu nustačius šį transporto priemonių techninių reikalavimų trūkumą teks sugrįžti pakartotinei apžiūrai, todėl automobilių savininkai, nedvejoja ir kreipiasi į autoservisus, turinčius reikiamą įrangą.

Iš ko sudaryta ir kaip veikia priekinių žibintų reguliavimo įranga?

Kai kurios profesionalių priekinių žibintų tikrinimo ir reguliavimo įrangos yra panašios konstrukcijos ir susideda iš:

  • vežimėlio su metaliniais (judėti bėgeliais) arba plastikiniais ratukais (judėti grindims);
  • stovo su optiniu, veidrodiniu ar lazeriniu pozicionavimo korekcijos įtaisu (skydeliu);
  • optinės, reguliuojamo aukščio, kameros su polikarbonato ar stiklo lęšiu ir integruotu gulsčiuku;
  • apšviestumo matavimo displėjus su procentine skale;
  • foto diodai patikrinti trumpų ir ilgų šviesų intensyvumą (liuksmetras);
  • maitinama iš baterijos arba 220 V maitinimo šaltinio.

Priekinių žibintų reguliavimo stendas nustato teisingą šviesos srauto kampą paviršiaus atžvilgiu, todėl būtina išlyginti horizontaliai ne tik optinę kamerą, bet ir automobilį pastatyti ant lygaus paviršiaus bei suvienodinti oro slėgį padangose, kad pašalinti net menkiausias paklaidas dėl automobilio būklės.

Automobilio priekinių žibintų reguliavimo įtaisai gali būti ne tik optiniai-veidrodiniai, bet ir lazeriniai. Skirtumas tarp šių prietaisų slypi pozicionavimo korekcijos sistemoje, kuri lazerio spindulio pagalba leidžia žymiai tiksliau nustatyti optimalią priekinių žibintų padėtį. Lazeriniai įtaisai ypač aktualūs, kai būtina įvertinti net ir mažiausią kampo nuokrypį, kurio optiniai-veidrodiniai analogai nustatyti nepajėgs.

Kokybišku prietaisu, tinkamai sureguliavus automobilio priekinius žibintus, šviesos spinduliai pasiskirstomi racionaliau: pagrindinis srautas apšviečia į važiuojamąją dalį ir tik nedidelė šviesos srauto dalis apšviečia šonines važiuojamosios dalies sritis.

Kaip išsirinkti žibintų reguliavimo stendą?

Renkantis priekinių žibintų reguliavimo stendą, rekomenduojame teikti pirmenybę modeliams su lazerine pozicionavimo sistema, nes lazerio pagalba stendą nustatysite tiksliau. Optinės kameros lęšiai pagaminti iš polikarbonato arba stiklo užtikrina ilgą įrenginio tarnavimo laiką. Skaitmeniniai liuksmetrai yra patogiau už analoginius. Stovo vertei įtakos turi reguliavimo ribos. Paprastai profesionalūs stovai leidžia juos reguliuoti nuo 120 cm aukštyn ir žemyn, taip pat nuo 100 cm į kairę ir į dešinę. Maksimalus matavimo aukštis turi siekti bent 1 600 mm ar daugiau, o tai leis reguliuoti motociklų, lengvųjų automobilių ir sunkvežimių priekinius žibintus.

Taigi, geras ir kokybiškas priekinių žibintų reguliavimo stendas leis įvertinti visas automobilio konstrukcines savybes. Tokio prietaiso, kaina prasideda nuo 400 Eur ir už šiuos pinigus automobilių autoservisas gauna tikslią, patogią ir patikimą įrangą.

Populiariausių PROFITOOL žibintų reguliavimo stendų gama
PROFITOOL

0XPT2019/K

PROFITOOL

0XPT2029/D/K/L2

PROFITOOL

0XPT2066/D

PROFITOOL

0XPT12240

 

Aukščiausios klasės priekinių žibintų tikrinimo ir reguliavimo įtaisai yra gana brangi įranga. Tokiuose stenduose priekinių žibintų parametrų matavimas ir reguliavimas atliekamas skaitmeniniu būdu. Tam įrenginyje yra valdymo skydelis su LCD ekranu, kuriame rodoma informacija apie nustatymo eigą, o akustinis signalas praneša kai pasiekiama taisyklinga reguliavimo pozicija. Kai kurie modeliai turi galimybę išmatuoti posūkio signalų mirksėjimo greitį ir ryškumą. Šie žibintų tikrinimo ir reguliavimo įtaisai paprastai turi kompiuterio prijungimo išvestį, kas leidžia juos prijungti į bendrą patikros įrenginių tinklą, o prietaiso programinės įrangos vedlys duomenų bazėje leidžia išsaugoti ir įkelti įvairių tipų ir markių automobilių duomenis. Ši įranga tinka reguliuoti visų tipų žibintams: kaitrinių, halogeninių, xenon ir LED.

BEISSBARTH MLD 815

Tinka visų tipų žibintams, lazerinis pozicionavimas, skaitmeninis liuksometras

Suprantama žibintų matavimo įrangai suteikiama gamintojo garantija taip pat įranga turi būti registruota valstybės metrologijos registre ir turėti metrologinės patikros sertifikatą (1.6 Automobilių žibintų reguliavimo prietaisai).

Beissbarth MLD 815 Žibintų reguliavimo stendas „Headlight Tester“

 

Žibintų reguliavimo stendas su lazeriniu pozicionavimu

 

šaltinis: intercars

 

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!