Važiavimas ir stabdymas lietuje – “Textar” patarimai

16 spalio 2024, 18:07

Atėjus rudeniui ir padažnėjus lietaus krituliams, svarbu priminti vairuotojams apie saugaus vairavimo įpročius, ypač kalbant apie transporto priemonės stabdžių sistemą. Laikotarpiu, kai oro sąlygos gali staigiai keistis, “Textar” pabrėžia atsargaus ir protingo vairavimo svarbą ant šlapio ir slidaus kelio paviršiaus.

Nepalankios oro sąlygos, tokios kaip lietus, dažnai yra kelių eismo įvykių priežastis. Staigus lietus, bet taip pat ir dulksna ar drėgmė nuo rūko gali reikšmingai paveikti padangų sukibimą, ypač kai vanduo susimaišo su alyvomis ir kitais teršalais, susikaupusiais kelio paviršiuje. Tai padidina slydimo ir transporto priemonės kontrolės praradimo riziką.

Stabdžių sistema neabejotinai yra svarbiausias aktyviosios saugos elementas kiekvienoje transporto priemonėje. Ant šlapio paviršiaus stabdžiai neužtikrins tokios greitos ir efektyvios reakcijos, kaip ant sauso. Tai gali sukelti pavojingas situacijas ir turėti rimtų pasekmių.

Patarimai vairavimui lietuje

Norint išvengti problemų, vairuojant lietuje verta prisiminti kelis patarimus. Ypatingą atsargumą reikia išlaikyti pirmomis lietaus minutėmis. Lietus yra pavojingiausias pradžioje, kai riebalų, dulkių ir vandens mišinys ant kelio paverčia asfaltą ypač slidžiu paviršiumi.

Kita pagrindinė taisyklė – sumažinti greitį. Nepriklausomai nuo kritulių intensyvumo, žymiai pablogėja eismo sąlygos ir matomumas. Ant kelio susikaupęs vanduo taip pat gali sukelti akvaplanavimą, t.y. laikiną sukibimo praradimą. Sulėtėjimas ir važiavimas greičiu net žemiau nustatyto limito gali išgelbėti nuo avarijos.

Ant šlapio paviršiaus taip pat gerai vengti staigaus stabdymo. Saugiausia yra palaipsniui, švelniai mažinti greitį, nuimant koją nuo akseleratoriaus pedalo, užuot staigiai spaudus stabdį.

Tinkama priežiūra gelbsti gyvybes

Šlapias paviršius turi įtakos stabdymo kelio ilgiui. Todėl svarbu, kad vairuotojai analizuotų kelio sąlygas, o lietaus atveju vengtų staigaus stabdymo. Pagerinti sukibimą ant slidžių paviršių taip pat gali tinkamas slėgis padangose ir protektoriaus gylis. Be to, rekomenduojame reguliariai tikrinti stabdžių skysčio būklę. Laikui bėgant jis gali sugerti drėgmę, sumažindamas stabdžių sistemos efektyvumą

– sako Marcin Ostrowski, “Textar” markės techninis treneris, pasaulinio lyderio stabdžių sistemų trinties medžiagų tiekėjo.

Tinkama stabdžių sistemos priežiūra ne tik padidina vairuotojo ir keleivių saugumą, bet ir užtikrina geresnį transporto priemonės elgesį bet kokiomis sąlygomis. Todėl “Textar” skatina visus vairuotojus pasiruošti rudeniui ir apsilankyti dirbtuvėse, kad patikrintų stabdžius. Kartu su protingu elgesiu kelyje neįprastomis aplinkybėmis tai padės išlaikyti transporto priemonės kontrolę.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!