Nebevažiuojantys automobiliai Vilniaus kiemuose

20 liepos 2022, 11:02

Nebevažiuojantys automobiliai Vilniaus kiemuose: skelbia, kuriuos liepą priverstinai nutemps, ir kur kreiptis, norint išvengti problemų

Kiekvieną mėnesį sąrašą neeksploatuojamų transporto priemonių, kurios gali būti priverstinai nuvežamos, skelbianti Vilniaus miesto savivaldybė įspėja – jei turite tokį automobilį ir jį laikote bendro naudojimo teritorijoje, ne tik užimate stovėjimo vietą, bet ir darote administracinį nusižengimą už kurį numatyta atsakomybė. Aplinkosaugos specialistai primena, kad eksploatuoti netinkamos transporto priemonės (ENTP) dar ir teršia aplinką bei užkerta kelią plėtoti tvarumą, o atsikratyti jomis iš tiesų yra visai paprasta.

Automobilių detalės, baigusios savo gyvavimo ciklą ir tapusios atliekomis, yra degios ir toksiškos. Vienas iš pavojingiausių taršos šaltinių – variklio, pavarų dėžės ir tepamoji alyva, nes joje yra švino, kadmio ir arseno, o vienas litras alyvos gali užteršti milijoną litrų vandens. Alyvos ir metalo yra ir transporto priemonių filtruose bei amortizatoriuose, o akumuliatorius yra toksiškas dėl jo sudėtyje esančių sunkiųjų metalų ir korozinių medžiagų.

„Seni automobiliai kaip ir kita pasenusi, netinkama tolesniam naudojimui įranga, turi būti perdirbama – tokiu būdu taupomi gamtos ištekliai bei kiti resursai. Pagal ES direktyvą, beveik visos ENTP atliekos turi būti panaudotos pakartotinai ar perdirbtos ir tik 5 proc. šių atliekų gali būti pašalinama“, – teigia Gamintojų ir importuotojų asociacijos bei Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos atstovė Vitalija Sičiūnienė.

Daugelį dalių galima panaudoti dar kartą

Pakartotinai panaudotos gali būti automobilių kėbulo dalys, varikliai ir jų dalys, žibintai, veidrodžiai, ratlankiai, pavarų dėžės, radiatoriai, salono ir kitos dalys. Aliuminio ratlankiai, ašys, rankenos ir kitos metalinės dalys yra išlydomos ir metalas pakartotinai naudojamas kitų gaminių gamyboje.

Atliekų tvarkytojai, be jau minėtų dažniausiai pakartotiniam naudojimui tinkamų automobilių dalių, perdirba ir visas kitas transporto priemonių atliekas.

Nors nutempiamų eksploatuoti nebetinkamų transporto priemonių skaičius Vilniuje mažėja, per pirmąjį šių metų pusmetį mieste daugiau nei 30 jų buvo išvežta priverstinai. Tiesa, savivaldybės skelbiamuose sąrašuose automobilių būna gerokai daugiau, tačiau kai kurie savininkai, sulaukę įspėjimo, patys pasirūpina tinkamu nebevažiuojančio automobilio utilizavimu.

Atsikratyti senų automobilių galima labai lengvai

„Raginame gyventojus, turinčius netinkamus eksploatuoti automobilius, priekabas, motociklus ar kitas transporto priemones, nelaikyti jų bendro naudojimo vietose. Tokias transporto priemones galima utilizuoti ir gauti už tai pinigus bei pasinaudoti valstybės teikiama parama įsigyti ekologiškas transporto priemones“, – sako Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius vedėjas Andžej Dinikis.

Atsikratyti nebereikalingų automobilių gyventojai gali be jokio galvos skausmo. Tinklapyje www.autotvarkymas.lt galima vienoje vietoje rasti informaciją apie tai, kur visoje Lietuvoje kreiptis dėl nemokamo automobilio paėmimo.

Gamintojų ir importuotojų asociacija, siekdama paskatinti autoservisus rūšiuoti ir rinkti atliekas atskirai bei jų nešalinti su kitomis atliekomis, kasmet vykdo aplinkosaugos projektus „Mes rūšiuojam autoservise“ ir „Mes rūšiuojam automobilių atliekas“. Šiais projektais taip pat siekiama šviesti ir informuoti visuomenę apie atliekų rūšiavimą bei draugišką aplinkai veiklą.

Automobilių, kurių savininkai prašomi iki 2022-07-25 transporto priemones patraukti iš Vilniaus bendrojo naudojimo vietų, sąrašą galite rasti čia.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!