apie lemputes – Automobilinių lempučių pakuotės. Kaip jas skaityti?

6 spalio 2020, 10:42

Automobilio apšvietimo reikalavimai yra itin reikšmingi, kadangi tai vienas iš faktorių lemiančių saugumą keliuose. Automobilio apšvietimas turi užtikrinti ne tik komfortišką matomumą pačiam vairuotojui, bet ir nesukelti jokių avarinių situacijų, akindamas kitus vairuotojus. Ilgainiui kiekvienas vairuotojas susiduria su problemomis kaip su prastesniu automobilinių lempučių ryškumu arba jų perdegimu, kas reiškia, kad laikas įsigyti naujas automobilines lemputes. Informacija, pateikta ant automobilių lempučių pakuotės, yra savotiškas žemėlapis, kurio ženklus teisingai interpretavus sužinosime ar produktas tikrai yra tinkamas. Taigi, kaip skaityti automobilių lempučių įpakavimo simbolius?

Raidės ir skaičiai

Ant automobilinių lempučių pakuočių visada išvysime raides ir skaičius, kurie apibūdina lempučių tipą ir galią. Taip galime sužinote, kokia lemputė slypi dėžutės viduje ir įsitikinti, ar ji tinkamą mūsų transporto priemonei.

Priekiniuose žibintuose sumontuotus šviesos šaltinius galima suskirstyti į tris pagrindinius tipus: halogeną, ksenoną ir diodą. Pačios populiariausios lemputės priekiniams žibintams yra pažymėtos simboliu H, kas identifikuoja, kad lemputė yra halogeninė. Populiarios halogeninių lempučių rūšys – H1, H3, H4 ir H7. Šios lemputės sukuria baltą šviesą. Skaičius nurodytas prie simbolio H, nurodo lemputės galią, pavyzdžiui, H4 – 60/55 W ar H7 – 55 W. Svarbu pridurti, kad lempučių rūšis H4 yra vienintelė su dviem gijos siūlais – tolimosiomis ir artimosiomis šviesomis.

D simbolis yra naudojamas pažymėti ksenono lemputes. Ksenonai yra modernesnis šviesos šaltinių tipas ir yra tikrai patvaresnis už halogeną bei skleidžia daug baltesnę šviesą. Lempučių tipai: D1S ir D2S (reflektoriai su objektyvu) ir D1R su D2R (reflektoriai su atšvaitu). Taip pat ant pakuotės galima išvysti žymėjimą H.I.D, kas identifikuoja ksenono lempos žymėjimą – High Intensity Discharge Lamp.

Šviesos diodai, arba kitaip žinomus kaip LED, vis dažniau yra naudojami naujų automobilių priekiniuose žibintuose. Dažnas LED lemputės įjungimas ir išjungimas visai neturi įtakos jos tarnavimo trukmei. LED lemputės naudingo tarnavimo laikas yra gerokai ilgesnis nei kitų rūšių lempučių. Kai kurios LED lemputės tarnauja iki 60 000 valandų, kai tuo tarpu halogeninės lemputės tarnavimo laikas dažnai siekia tik iki 1 000 valandų veikimo. LED lemputės ilgaamžiškumas su kaupu kompensuoja pakankamai aukštą jos kainą. Ant lemputės pakuotės nurodytas jos naudingo tarnavimo laikas – tai dydis, nurodantis bendrą lemputės tarnavimo laiką iki to momento, kai lemputės šviesos srautas sumažėja iki 70 % jos pradinio šviesos srauto.

Kai kurios skaitmeninės LED lemputės turi skaitmenizuotą valdymo bloką. Ši sistema pritemdo šviesą, kuri kristų ant besiartinančių transporto priemonių ir toliau šviečia tose zonose, kurias būtina apšviesti. Ilgo spindulio matricoje išdėstyti šviesos diodai prie besikeičiančių aplinkybių prisitaiko milisekundžių tikslumu. Neskaitant LED lemputės įrenginio sudėtingumo, ją lengvą įdiegti bet kokio tipo transporto priemonėje.

Homologacija

ECE žymėjimas. Lietuvoje privaloma naudoti lemputes ir lempas atitinkančias ECE standartus. Kiekvienas išorinis šviesos šaltinis, naudojamas transporto priemonėse, turi būti homologuotos – atitikti transporto priemonėms keliamus reikalavimus. Svarbu paminėti, kad važiavimas su nehomologuotu apšvietimu gresia bauda ir gali tekti iš naujo atlikti techninę apžiūrą. Homologacijos nebuvimas reiškia, kad lempa ar lemputė neatitinka ECE standartų, pavyzdžiui, šviesos šaltinis turi per didelę galią arba pernelyg stiprų mėlyną filtrą, kuris netinkamai gali apšviesti kelią.

Ant plastikinių lempučių elementų esanti raide E su skaičiumi rėmelyje reiškia europinės šviesos šaltinio homologaciją, kur skaičius nurodo šalį, kurioje buvo suteikta homologacija. Kiekviena Europos Sąjungos šalis privalo turėti savo homologaciją.

Kiti svarbūs rodikliai

UV filtras. Halogeninėse lempose yra naudojas UV filtras, kuris nėra matomas plika akimi, tad informacijos apie šį bruožą reikia ieškoti ant pakuotės. Lemputės, kurios neturi šio filtro, daro atšvaitą matiniu ir sukelia reflektoriaus lęšio geltonumo. Ilgainiui filtras nebeatlieka savo vaidmens ir nebeskleidžia tiek daug šviesos kaip turėtų.

Cokolis/tipas. Ant prekės pakuotės esanti raidė nurodo cokolio tipą arba formą, šalia raidės esantis skaičius žymi lizdo plotį arba atstumą tarp lemputės kontaktų. Statant LED lemputę į lizdą yra svarbus poliškumas. Jei į lizdą įstatyta lemputė nešviečia, reikėtų sukeisti vietomis kontaktus.

Įtampa, V. Šis duomuo rodo, kokia įtampa reikalinga darbui atlikti. Įtampa matuojama voltais (V). Jei įtampa per maža arba viršija ant lemputės nurodytą maksimalią leistiną įtampos ribą, lemputė gali visai nešviesti, sugesti arba jos tarnavimo laikas gali žymiai sutrumpėti.

Galia, W. Galia rodo elektros suvartojimo lygį. Galia yra matuojama vatais (W). Pavyzdžiui, kai kurios automobilinės 2 vatų galios lemputės šviečia 52 liumenų ryškumu, o kitos 30-ties vatų galios lemputės, šviečia 6 500 liumenų ryškumu.

Šviesos spalva. Šviesos spalvos skalė matuojama kelvinais ir yra vadinama Kelvino temperatūros skale bei žymima raide K. Kelvino skalėje šiltai balta šviesa (angl. warm white) atitinka 2 700K – 3 000K. Tai balta šviesa su gelsvu atspalviu. Šis šviesos atspalvis artimas kaitrinei lemputei. Neutraliai balta šviesa (angl. neutral white) atitinka 4 000K – 4 500K. Šios temperatūros šviesa yra visiškai balta be jokio geltono ar mėlyno atspalvio. Šaltai balta spalva (angl. cold white) atitinka 6 000 – 6 500K. Tai ryškiai balta šviesa su melsvu atspalviu.

Šviesos stiprumas, lm. Liumenai arba lm – tai žmogaus akiai matomo šviesos srauto matavimo vienetas. Lotynų kalba žodis liumenas reiškia šviesą. Automobilio LED lemputė gali skleisti 52, 6 500 ir daugiau liumenų ryškumo šviesą.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!