Automobilių tikrinimo kampanijos „Nustebink žiemą!“ rezultatai: nerimą kelianti Lietuvos transporto techninė būklė

6 lapkričio 2018, 0:11

Spalio pabaigoje keturiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose antrą kartą vyko saugaus eismo kampanija „Nustebink žiemą!“. Jos metu „Circle K“ degalinėse buvo nemokamai tikrinama automobilių elektros įranga, padangos, reguliuojami žibintai, įpilamas žieminis langų skystis.

Iš viso per beveik dvi savaites Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose vykusioje kampanijoje „Nustebink žiemą!“ prieš žiemą pasitikrinti savo automobilių atvažiavo 449 vairuotojai – šiemet nemokamai buvo patikrinta beveik dvigubai daugiau mašinų nei pernai (2017 m. patikrinti 262 automobiliai). Pasibaigus kampanijai organizatorius ir partnerius džiugino vairuotojų noras važinėti tvarkingais automobiliais, tačiau nerimą kėlė nemažos dalies automobilių būklė ir jų saugumas – padangos buvo nudilusios, reto automobilio žibintai švietė tinkamai, o akumuliatorius reikėjo keisti arba įkrauti.

Pasak „Nustebink žiemą!“ kampanijos organizatorių „Getz Lithuania“ įmonės rinkodaros vadovės Ilzės Zalitės, pernai pirmą kartą Lietuvoje vykdyta saugaus eismo kampanija net pačius organizatorius nustebino dideliu vairuotojų aktyvumu ir noru važinėti tvarkingais automobiliais, todėl šiemet juos galima buvo pasitikrinti ilgiau ir daugiau miestų.

„Labai džiaugiamės, kad po atliktų patikrinimų, kurių metų ne tik buvo tikrinamos padangos, elektros įranga, bet ir reguliuojami žibintai, keliuose važinėja daugiau saugių automobilių – artėjant žiemai ir ilgėjant vakarams tai ypatingai svarbu, – sako „Getz Lithuania“ rinkodaros vadovė Ilzė Zalitė. – Ir nors automobilių patikras atlikę specialistai turėjo nemažai priekaištų automobilių techninei būklei, galime pasidžiaugti, kad tikrinimo kampanijoje Lietuvos vairuotojai yra kur kas aktyvesni nei latviai ar estai. Tad neabejojame, kad didėjantis vairuotojų sąmoningumas ir noras važinėti tvarkingu automobiliu tik didins saugumą šalies keliuose, taip pat padės geriau pasirengti šaltajam metų laikui.“

Kampanijos partnerės draudimo bendrovės „Seesam“ Lietuvos filialo vadovė Brigita Blavaščiūnienė sako, kad patikrų metu nustatyti trūkumai dažnai tampa ir eismo įvykių priežastimi. „Jau dabar esančios sudėtingesnės eismo sąlygos – šlapia ir slidi kelio danga, ilgesnis tamsus paros laikas ir prasidedančios šalnos – apsunkina vairavimą, tačiau labai daug lemia ir techninė automobilių būklė. Nėra jokių abejonių, kad geros padangos, tinkamai šviečiantys žibintai ir atsakingas elgesys kelyje padeda išvengti nelaimių kelyje.“

Automobiliai nudilusiomis padangomis ir blogai šviečiančiais žibintais

Pasak VGTU docento Vido Žuraulio, patikros vietose dirbusiems Vilniaus Gedimino technikos universiteto Automobilių inžinerijos katedros darbuotojams ir studentams darbo netrūko – per 10 kampanijos dienų iš viso buvo apžiūrėta beveik pusė tūkstančio automobilių – įvertintos jų padangos ir elektros sistema, sureguliuoti žibintai, įpilta neužšąlančio langų skysčio.

„Šiemet pastebėjome, kad beveik ketvirtadalio automobilių padangos buvo labai arba netolygiai nudilusios. O tai reiškia, kad vairuotojai pamiršta reguliariai tikrinti oro slėgį ir nepasirūpina ratų suvedimu, – sako VGTU docentas Vidas Žuraulis. – Taip pat kaip ir pernai atkreipėme dėmesį, kad retas automobilis turėjo tvarkingą elektros įrangą, o net trys ketvirtadaliai automobilių turėjo blogai šviečiančius žibintus – dalis buvo tokie blogi, kad juos būtina keisti.“

Docentas Vidas Žuraulis tai pat atkreipė dėmesį, kad šiemet į apžiūras vairuotojai atvyko senesniais automobiliais, kurių amžiaus vidurkis siekė 15 metų (pernai apsilankiusių mašinų amžiaus vidurkis buvo 13 metų). „Į patikras atvažiavusių automobilių amžius atspindi Lietuvos keliuose važinėjančių mašinų amžių. Tačiau labiau neramina tas faktas, kad šios kampanijos, kurioje vairuotojai lankėsi savanoriškai, rezultatai atskleidė, kad gatvėse itin daug netvarkingų automobilių – jie važinėja nudilusiomis padangomis, netvarkingais žibintais, o ką jau kalbėti apie tik utilizavimui tinkamus akumuliatorius. Galima įsivaizduoti, kokia yra reali automobilių techninė būklė šalyje, įvertinant tą aplinkybę, kad čia nesilankė vairuotojai, kurie žino, kad važinėja netvarkingu automobiliu.“

Iš viso per beveik dvi savaites Lietuvoje vykusioje kampanijoje „Nustebink žiemą!“ buvo patikrinti 449 automobiliai, kurių vidutinis amžius siekė 15 metų. Vos 119 automobilių arba tik ketvirtadalis buvo su tinkamai sureguliuotais žibintais – kitų automobilių žibintus sureguliavo VGTU darbuotojai. Taip pat beveik kas penktam automobiliui (87) nustatyta, kad reikia poliruoti žibintų gaubtus, 39-iems juos būtina keisti – žibintai turėjo išdegusius reflektorius, sugedusius reguliavimo mechanizmus, buvo skirti automobiliams, važinėjantiems šalyse su eismu kairiąja kelio puse.

Beveik kas penktas automobilis (88) turėjo per daug ar netolygiai nudilusias, taip pat su įtrūkimais ir kitais dideliais pažeidimais padangas. 41-o automobilio savininkui rekomenduota atlikti ratų geometriją, kas devintam automobiliui (50) būtina keisti akumuliatorių ir pasikeisti valytuvus (48).

Kampanijos „Nustebink žiemą!“ iniciatorius – UAB „Getz Lithuania“, priklausanti „Getz Nordic“ įmonių grupei, Baltijos šalyse prekiaujanti „STP“ degalų priedais, „Osram“ žibintų lemputėmis ir „ArmorAll“ automobilių priežiūros priemonėmis. Apžiūros darbus atliko Vilniaus Gedimino technikos universiteto Automobilių inžinerijos katedros darbuotojai ir studentai. Kampanijos „Nustebink žiemą!“ partneriai – draudimo bendrovė „Seesam“ ir Lietuvos kelių policijos tarnyba.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!