Elektroninės automobilių serviso knygelės (EASK) – Ar dirbtuvės noriai jomis naudojasi? Tyrimą atlikome 9 Europos šalyse.

17 birželio 2020, 16:18

Elektroninės automobilių serviso knygelės (EASK) – saugi transporto priemonių remonto istorijos ir eksploatavimo veiklos archyvavimo forma. Ar dirbtuvės noriai jomis naudojasi? Tyrimą atlikome 9 Europos šalyse.

Tyrimą atlikome 8 Vidurio ir Rytų Europos šalyse bei papildomai Didžiojoje Britanijoje. Tyrimai rodo, kad nors EASK rinkoje prieinamos jau gana ilgą laiką ir laikui bėgant jas pristato vis daugiau automobilių gamintojų, nepriklausomos dirbtuvės nėra labai suinteresuotos jomis naudotis, palikdamos tai autorizuotoms dirbtuvėms.

Daugeliu atvejų EASK populiarumas automobilių dirbtuvėse gali būti laikomas mažu (Lietuva, Lenkija, Rumunija, Vengrija – žr. lentelę žemiau) arba net nereikšmingu (Bulgarija – 6,5%). Palyginti su ankstesniais metais Lenkijos rinkoje atliktais mūsų tyrimais, EASK populiarumas auga, tačiau labai lėtai. 2016 m. Lenkijoje jomis naudojosi 13% nepriklausomų dirbtuvių , o po metų – 17%. Šiuo metu tai yra 18,7%.

Išimtis yra dvi šalys, kuriose daugiau nei 40% dirbtuvių naudojasi EASK. Tai Čekija ir Slovakija. Tačiau tai yra tiesiogiai susiję su tuo, kad šioje rinkoje dominuoja viena automobilių markė, kuri siūlo prieigą prie savo EASK nemokamai ir be sudėtingų formalumų.

Vidutinis visų tirtų šalių rezultatas yra 24,6% dirbtuvių, naudojančių EASK.

EASK nenaudojančios dirbtuvės – priežastys

Dirbtuvių, kurios pripažino, kad nesinaudoja prieiga prie EASK, paklausėme apie to priežastis. Įdomu tai, kad net 42% apklaustųjų teigė nežinantys, kad nepriklausomos dirbtuvės gali naudoti tokias knygeles. Todėl nežinojimas pasirodo esanti didesnė problema nei laiko trūkumas ar su tokios paslaugos siūlymu susijusios išlaidos.

EASK naudojančios dirbtuvės – detalės

Jei dirbtuvės daro įrašus į EASK, jos paprastai aptarnauja su daugiau nei vieno automobilių gamintojo knygeles. Daugiau nei 62% atvejų jie gali naudotis nuo 2 iki 5 transporto priemonių markių EASK, ir šią statistiką padidina Didžiosios Britanijos rinka, kur net 80% dirbtuvių naudoja šį knygelių skaičių. Įdomu tai, kad Čekijoje beveik 28% dirbtuvių (gerokai viršija visų šalių vidurkį) aptarnauja tik vieną knygelę. Tai patvirtina aukščiau pateiktą tezę apie „Skoda“ dominavimą šioje rinkoje.

Kalbant apie naudojimo paprastumą, su EASK būna įvairiai. Yra ir labai paprastų, ir sudėtingų. Daugiau nei 40% apklaustųjų pripažino, kad intuityvus EASK veikimas skiriasi priklausomai nuo transporto priemonės gamintojo.

Automobilių gamintojų siūlomos EASK neabejotinai dominuoja rinkoje. Tik vidutiniškai 5,7% apklaustųjų visose šalyse, kuriose atlikome apklausą, naudojasi nepriklausomų tiekėjų siūlomomis EASK . Lenkija šiame reitinge yra šiek tiek aukščiau nei vidurkis – jos rezultatas yra 6,5%.

 

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!