Kaip pasirūpinti automobilio žibintais?

7 liepos 2020, 14:34

Visi žibintai automobiliams atlieka tam tikrą paskirtį. Kai kurie jų įspėja kitus vairuotojus, kiti pagerina matomumą sutemus, esant rūkui. Šia automobilio dalimi būtina reguliariai pasirūpinti. Vien tik pakeisti perdegusią lemputę tikrai neužtenka. Automobilių žibintų kokybės užtikrinimas priklauso nuo jų rūšies ir atliekamų priežiūros žingsnelių.

Žibintai būna kelių rūšių: ksenoniniai, halogeniniai, LED. Vis labiau populiarėja LED žibintai automobiliams, kurie ne tik yra ryškesni, geriau apšviečia erdvę, bet ir mažiau akina kitus vairuotojus. Pasirinkus norimus žibintus, privalu pasirūpinti, kad jie būtų tinkamai nukreipti. Priešingu atveju galite stipriau akinti kitus vairuotojus ir prasčiau matyti kelią patys. Patikrinti, ar žibintai nukreipti tinkamai, galite ir be mechaniko pagalbos. Pirmiausia reikia optimaliai pripūsti padangas, palikti automobilį lygioje vietoje, o vairuotojo vietoje pasodinti kitą žmogų, kurio svoris – panašus į Jūsų. Tuomet reikia įjungti žibintus ir juos nukreipti į neapšviestą sieną. Automobilio viduje sėdintis žmogus turi reguliuoti šviesos stiprumą, o Jūs, žiūrėdamas į žibintų apšviestą sieną, galėsite įvertinti apšvietimo kokybę ir tai, ar visi žibintai šviečia vienodai.

Žibintai automobiliams dažniausiai gaminami iš polikarbonato, kuris beveik nesibraižo. Tačiau dėl nuolatinių saulės spindulių, oro taršos jie ilgainiui pradeda po truputį dėvėtis, ir net ryškiausi LED žibintai gali po kiek laiko sunkiai įveikti nešvarumų sluoksnį. Dėl šio pokyčio itin suprastėja apšvietimo kokybė. Žibintų apsiblausimą gali lemti kelios priežastys. Paprastai taip nutinka dėl oksidacijos (tuomet paviršius pageltonuoja), purvo ar vandens žalos. Vanduo, o tiksliau – drėgmė yra itin pavojinga žibintams, nes susikaupęs skystis pakeičia šviesos spindulio srautą, ir tada net LED žibintai automobiliams nelygiai apšviečia kelią. Todėl būtinai patikrinkite, ar nėra susidariusių ertmių, pro kurias gali patekti vanduo, o susikaupusį skystį visuomet kruopščiai išvalykite.

Ksenoniniai, halogeniniai, LED žibintai turi būti reguliariai prižiūrimi taip, kad jų būklė kuo labiau primintų pirminę. Tai daroma keliais žingsniais:
1. Nuvalykite nuo žibinto visą matomą purvą. Jei prisikaupė daug nedidelių purvo dalelių, galite pasinaudoti specialiu šveitikliu, kuris jas pašalins.
2. Švitriniu popieriumi kruopščiai nušveiskite visą paviršių. Ši priemonė nuvalo oksidacijos pažeistą sluoksnį. Prieš naudodami švitrinį popierių, nepamirškite uždengti šalia esančių automobilio dažų, kad jų nenutrintumėte.
3. Išpoliruokite visą žibinto paviršių.
4. Užtepkite apsauginį sluoksnį nuo UV spindulių.

Nepamirškite, kad dienos šviesos žibintai automobiliams turi būti visuomet įjungti. Dėl nuolatinio naudojimo jie tarnauja trumpiau nei kitų tipų žibintai. Todėl tam, kad galėtumėte saugiai važiuoti, būtinai reguliariai patikrinkite, ar šie ir kiti žibintai neturi defektų, ar nesugedo. Maždaug kas mėnesį automobilio žibintus nuvalykite, nušveiskite ir išpoliruokite tam, kad galėtumėte visuomet, nepriklausomai nuo oro sąlygų, aiškiai matyti kelią.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!