Kas yra ABS sistema ir kam ji reikalinga?

4 liepos 2020, 8:46

Sistemos sukūrimo motyvai
ABS stabdžių sistema buvo sukurta pastebėjus, kad tam tikrose situacijose yra didesnė tikimybė prarasti vairavimo kontrolę staigiai nuspaudus stabdžius. Tai ypatingai svarbu slidžiame kelyje. Tokia sistema neleidžia ratams blokuotis, todėl net ir stabdant galima valdyti automobilį, kas padidina stabdymo efektyvumą.
ABS sistema veikia paprastu principu: pagrindinė dalis yra valdymo blokas, apdorojantis sukimosi dažnio daviklių informaciją. Paprastai sistema turi keturis jutiklius: kiekvienas atskirai kontroliuoja tam tikrą ratą ir užtikrina, kad jis nebūtų blokuojamas. Tai padeda išlaikyti tą patį sukimosi greitį visiems ratams ir efektyviau kontroliuoti automobilį.
Stabdant ant slidaus paviršiaus, jutikliai fiksuoja ratų sukimosi greitį. Kai ABS sistema veikia, spaudžiant pedalą jaučiasi nedidelė vibracija. Jeigu sistemoje atsirado tam tikras gedimas, ABS iš karto nustoja veikti. Be to tai galite suprasti iš prietaisų skydelyje užsidegusių ABS raidžių.

Sistemos privalumai
Pagrindinės priežastys, kodėl ABS sistemos yra populiarios:
1. Stabdymas ant ledo. Ant slidžios kelio dangos labai sunku suvaldyti automobilį, o turint ABS sistemą kontroliuoti automobilį ant itin lygaus paviršiaus yra kur kas lengviau. Stabdant automobilį su paprasta stabdžių sistema, ratai užsikerta ir dėl inercijos gali slysti. ABS blokuoja po truputį, kol galiausiai transporto priemonė visiškai sustoja.
2. Patogesnis stabdymas. Be šios sistemos reikėtų nuolat spausti ir atleisti stabdžius siekiant išlaikyti automobilio kontrolę stabdant. Turint ABS sistemą, Jums tereikia stipriai spausti stabdį, o sistema viskuo pasirūpina.

Sistemos trūkumai
ABS sistema turi ir tam tikrus trūkumus. Dėl jų kai kurie vairuotojai renkasi automobilius be jos.
• Pailgėjęs stabdymo kelias. Dėl sistemos veikimo nebegalima staigiai sustoti, pailgėja stabdymo laikas. Tai ypatingai matosi, jei važiuojate žvyru ar sniegu: stabdant ratai yra neblokuojami, todėl neišrausiamos vėžės, o tai pailgina stabdymo kelią.
• Priežiūros kaštai.
Esant per daug slidžiam keliui, ABS sistema gali nesuveikti, nes greitai slystant su užblokuotais ratais, jutikliai gali fiksuoti nepakitusį greitį.
Visgi, dažniausiai noras apsisaugoti nuo prastų kelio sąlygų žiemą nugali kelis ABS sistemos trūkumus. Pasirūpinę savo automobilio stabdžių efektyvumu, užtikrinsite geresnį automobilio kontroliavimą.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!