Ar būtina pakeisti kondensatorių, jei oro kondicionieriaus kompresorius susitrynęs?

6 vasario 2024, 13:04

Su šiuo klausimu susiduria klientai ir mechanikai, atliekantys oro kondicionavimo sistemų techninį aptarnavimą. Atsakymas į šį klausimą nėra vienareikšmis, nes oro kondicionieriaus aušintuvo (kondensatoriaus) keitimo būtinybė šiuo atveju priklauso nuo tam tikrame automobilyje naudojamo kondensatoriaus konstrukcinio sprendimo. 

Iš esmės oro kondicionavimo aušintuvai skirstomi į nuosekliuosius ir lygiagrečius kondensatorius. Nuosekliosios konstrukcijos kondensatoriai turi vieną gyvatuko formos vamzdelį, kuris tiesiogiai jungia įėjimą su kondensatoriaus išėjimu. Lygiagrečios konstrukcijos kondensatoriai turi kelių vamzdžių struktūrą ir vamzdelius su labai mažo skerspjūvio kanalais. Atskiri, lygiagrečiai išdėstyti vamzdeliai patenka į tarpines kameras ir sukuria išplėstą struktūrą. Lygiagretūs kondensatoriai yra lengvi, tačiau labai veiksmingi. Galima daryti prielaidą, kad šiuo metu lygiagretūs kondensatoriai yra paplitę populiariuose automobiliuose, važinėjančiuose mūsų keliais.

Į kondensatorių patekus nešvarumams ir drožlėms, tiekiamoms kartu su šaltnešiu, reikia pabandyti juos išskalauti iš kondensatoriaus naudojant tam skirtą įrangą ir skysčius, kad jie nepatektų atgal į oro kondicionavimo sistemą. Skalavimas yra gana efektyvus, kai turime kondensatorių, pagamintą pagal nuosekliąją techniką (vienas vamzdelis – “gyvatukas”). Tačiau lygiagrečia technika atlikto kondensatoriaus skalavimas, dėl daugybės tarpinių kamerų ir siaurų kanalų skerspjūvių, gali nepašalinti nešvarumų ir drožlių iš kondensatoriaus vidaus. Tokiu atveju, siekiant užtikrinti, kad drožlės iš seno kondensatoriaus vėl nepatektų į sistemą profilaktiškai būtina sumontuoti naują oro kondicionavimo kondensatorių. Naudojant seną lygiagretų kondensatorių sugedus oro kondicionieriaus kompresoriui, į sistemą gali patekti drožlių, kurios gali užblokuoti išsiplėtimo vožtuvą arba išsiplėtimo antgalį ir sugadinti naują kompresorių.

Nepamirškite, kad atliekant oro kondicionavimo sistemos techninę priežiūrą visada reikia atlikti vizualinį oro kondicionavimo sistemos būklės įvertinimą, įskaitant oro kondicionavimo kondensatoriaus būklės įvertinimą. Esant didelei korozijai ir trūkstant kondensatoriaus žaliuzių, rekomenduojama sumontuoti naują oro kondicionieriaus kondensatorių. Nepakankamas seno oro kondicionavimo kondensatoriaus našumas gali sukelti oro kondicionavimo kompresoriaus „įkaitimą“ ir pagreitintą jo susidėvėjimą arba susitrynimą.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!