Automobilio priežiūra vasarą – 5 patarimai, padėsiantys keliauti saugiau

1 liepos 2022, 9:18

Vasara – kelionių metas. Didelė dalis keliaujančiųjų savo nuotykiams renkasi būtent automobilius, kuriems dėl tenkančio didesnio krūvio, kintančių oro sąlygų, dulkių bei neretai pasitaikančių spūsčių keliuose, reikalingas ypatingas dėmesys. Tinkamai paruošę savo automobilį vasarai, išvengsite galvos skausmo dėl kelionės metu užsidegusių įspėjamųjų prietaisų skydelio lempučių, ar dar blogiau – kelyje sugedusio automobilio bei nutikusių eismo nelaimių. Ekspertai dalijasi 5 patarimais, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, kad vasarą keliauti automobiliu galėtumėte sklandžiai.

Įvertinkite oro kondicionavimo sistemą

Kad kelionės metu netektų kęsti didžiulio karščio automobilio salone, dar prieš kelionę įsitikinkite, ar jūsų automobilio kondicionierius veikia sklandžiai. Vilniuje įsikūrusio autoserviso vadovas Julius Kalpokas pataria atkreipti dėmesį į tai, ar oras automobilio salone vėsinamas efektyviai: „Nesant kondicionavimo sistemos sutrikimų, per gana trumpą laiką nuo kondicionieriaus veikimo pradžios, temperatūra automobilio salone turėtų nukristi 10 laipsnių ir daugiau. Priešingu atveju patartina kreiptis į specialistus, kad šie įvertintų esamą situaciją“.

Pasirūpinkite variklio aušinimo sistema bei tepalais

Vasaros metu temperatūros stulpeliui kylant vis aukščiau, vairuotojai neretai susiduria su variklio perkaitimo problemomis. Norint šios problemos išvengti, patariama prieš ilgesnę kelionę patikrinti aušinimo skysčio lygį bei rinktis tik aukštos kokybės aušinimo skystį. Mechaniko J. Kalpoko teigimu, tvarkinga aušinimo sistema padės išvengti brangaus variklio remonto: „Taip pat sklandžiam variklio darbui svarbu laiku pakeisti tepalus bei tepalų filtrą. Būtent vasarą daugelis keliauja ypač dažnai ir įveikia ypatingai tolimus atstumus, todėl nors įprastai variklio tepalai ir jų filtras keičiami kas 10 000 – 30 000 tūkstančių nuvažiuotų kilometrų, pagal aplinkybes juos galima ir reikėtų keisti ir dažniau“.

Patikrinkite akumuliatorių ir padangų slėgį

Autoserviso vadovas primena, jog prieš leidžiantis į kelionę reikia įsitikinti, kad akumuliatorius pilnai įkrautas, o jo kontaktai tvarkingi. Be to, būtina atkreipti dėmesį ir į automobilio padangų slėgį, kuris dėl temperatūros svyravimų padangose nuolat kinta: „Rekomenduotiną slėgį kiekvienai automobilio padangai vairuotojai gali sužinoti iš informacijos, pateiktos ant automobilio vairuotojo durelių vidinės pusės. Pernelyg mažas ar didelis slėgis padangose gali sukelti avarines situacijas, todėl vasaros metu slėgį reikėtų tikrinti periodiškai kas mėnesį ar net dažniau“.

Patikrinkite elektros instaliaciją

 Pastebima, kad vasarą tendencingai padaugėja automobilių gaisrų, kurių priežastimi neretai tampa elektros nuotėkis automobilio elektros instaliacijoje. Norint išvengti šių pasekmių, atkreipkite dėmesį į akumuliatoriaus tarnavimo laiką, ar viskas veikia sklandžiai, ar prietaisų skydelyje nėra užgesusių lempučių.

Pasirūpinkite automobilio žibintais

Vasarą nereikėtų užmiršti ir tinkamos automobilio žibintų priežiūros. „Esant aukštai lauko temperatūrai ant automobilio žibintų korpuso patenka nemažai naftos produktų, taip pat gausu žuvusių vabzdžių liekanų, smėlio ir dulkių, kurie sumažina šviesos laidumą, sudarko lempučių skleidžiamą šviesą, o tai lemia pablogėjusį matomumą tamsiu paros metu ar lyjant. Be to, senesnių automobilių žibintų korpusas laikui bėgant išblunka, nebešviečia taip ryškiai, tai ypač pavojinga, kai reikalingas maksimalus žibintų efektyvumas“, – apie galimus pavojus pasakoja apšvietimo sprendimus automobiliams pristatančios „Philips“ atstovė Violeta Pasionek.

Pasak V. Pasionek, neretai vairuotojai, pastebėję, jog automobilio žibintai nebešviečia taip ryškiai, kaip anksčiau, skuba kreiptis į specialistus, pirkti naujas lemputes ar netgi naujus žibintus, bando juos valyti pasitelkę buitines valymo priemones, kurių poveikis yra trumpalaikis. Visgi šiandien rinkoje jau galima rasti ir specialių priekinių žibintų gaubtų atnaujinimo rinkinių, skirtų kiekvienam vairuotojui.

„Tokiuose rinkiniuose pateiktos visos reikalingos medžiagos ir preparatai nešvarumams minkštinti, įvairaus svorio švitrinis popierius bei drėgna ir minkšta šluostė poliravimui. Šis procesas netrunka ilgiau kaip pusvalandį, o jo metu ant žibintų gaubtų paviršiaus susidaręs apsauginis sluoksnis juos apsaugos ir nuo UV spindulių poveikio“, – apie alternatyvas vairuotojams, norint sėkmingai pasirūpinti tinkamu automobilio apšvietimu, pasakoja „Philips“ atstovė.

 

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!