Alyvos sukelti lambda zondo pažeidimai

9 birželio 2022, 12:00

Kapiliarinis efektas 

Garantinius defektus tiriantis NGK vidaus skyrius nustatė, kad daviklių, dėl kurių buvo pareikšta pretenzija, pažeidimai galėjo atsirasti dėl alyvos užteršimo.

Šie defektai atsirado dėl išorinių veiksnių, o ne dėl NGK/NTK kaltės. Todėl šie skundai buvo atmesti. Norėtume paaiškinti šio reiškinio techninius pagrindus ir pasiūlyti, kaip tokio defekto išvengti.

Kaip alyva patenka į lambda zondo vidų?

Prie tos pačios laidų grandinės kaip ir Lambda zondas prijungti nesandarūs variklio komponentai (pvz., alyvos slėgio jutiklis), „įstumia“ alyvą į laidą. Vadinamasis kapiliarinis efektas lemia būdingą laidams, kurie „įsiurbia“ aliejų, savybę.

(Tai reiškinys pastebimas dagčio žibalinėje lempoje ar žvakėje veikime).

Alyva, judėdama vamzdeliu, pasiekia valdymo kompiuterio kištukus, kur išsisklaido ir prasiskverbia per laidus, įskaitant lambda zondo laidą, per kurį prasiskverbia į zondo jungtį ir galiausiai į jo vidų.

Kodėl alyva gali sugadinti lambda zondą?

Lambda zondas lygina deguonies kiekį išmetamosiose dujose su deguonies kiekiu aplinkoje, kuris yra atskaitos taškas (referencinis oras). Referencinis oras prasiskverbia į zondą per signalo kabelį (specialus vielos pynimas leidžia referenciniam orui patekti į zondo vidų). Alyva, kuri patenka į zondą per signalo kabelį, užpildo zondo referencinę kamerą. Kai variklis pradeda veikti ir zondas įšyla iki darbinės temperatūros, alyva išgaruoja, o garintose dujose yra mažiau deguonies nei referenciniame ore.

Kuo daugiau alyvos patenka į referencinę oro kamerą, tuo mažesnė zondo signalo įtampa. Kai signalo įtampa nukrenta iki nulio, zondas sunaikinamas.

Kaip patikrinti, ar alyva nepažeidė lambda zondo?

Tai galima patikrinti atidžiai apžiūrėjus zondo jungties (kištuko) vidų. Net jei iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad ant jungties nėra alyvos pėdsakų, atidžiai su padidinamuoju stiklu patikrinkite, ar ant kištuko kaiščių nėra alyvos pėdsakų.

Kitas būdas – naudoti popierinį rankšluostį: nuvalius juo kištuko vidų turėtumėte pastebėti net mažiausią aliejaus pėdsaką.

Ką daryti, jei lambda zondo kištuke aptinkama alyva?

Vien zondo pakeitimo nepakanka. Turi būti nustatytas ir pašalintas alyvos nuotėkio šaltinis.

Priešingu atveju per labai trumpą laiką alyva vėl bus „įsiurbta“ į naujojo zondo laidą ir vėl bus sunaikintas.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!