„Run-Flat“ padangos

3 vasario 2015, 22:41

Su vadinamosiomis „run-flat“ arba visiškai nuleistomis padangomis galima važiuoti tam tikrą atstumą (80 km) mažesniu greičiu (80 km/h), net kai padanga pradurta, giliai perpjauta ar sugadinta dėl kelyje pasitaikiusių pavojų.

„Savaime užsisandarinančioms“ padangoms naudojami kitokie būdai išsaugoti slėgį. Jie padeda išlaikyti slėgį, jei padanga ne per daug pažeista. Su šiomis padangomis negalima važiuoti, jei jose visiškai nėra slėgio.

Priklausomai nuo gamintojo, konstrukcija gali skirtis:

Slėgio jutikliai

Skirtingi padangų gamintojai taip ištobulino savo gaminius, kad „run-flat“ padangos beveik nepakeičia savo savybių važiuojant lėčiau ilgą atstumą ar gana greitai trumpesnį atstumą. Kitaip tariant, vairuotojas nepajunta, kad vienoje iš padangų krinta oro slėgis.

Dėl šios priežasties visose „runf-lat“ padangose reikia sumontuoti slėgio jutiklius. JAV jie yra privalomi nuo 2003 metų, o Europoje dar rengiami įsakai dėl privalomo jų naudojimo.

Slėgio jutiklis gali būti montuojamas ant ventilio (dažniausias variantas) arba tvirtinamas vidinėje ratlankio pusėje. Signalas gali būti perduodamas tiesiogiai (per automobilio kompiuterį) arba netiesiogiai (per rankinį matavimo prietaisą).

Jutiklis ignoruoja temperatūros pokyčius ir matuoja slėgio pokyčius (juos fiksuoja, kai nuokrypis nuo normalaus slėgio sudaro bent 10 %).

Šiais laikais slėgio jutiklius taip pat galima montuoti į įprastines padangas.

Jutiklius reikia keisti, kai tik pastebimas mechaninis pažeidimas arba kai filtro arba jutiklio negalima nuvalyti sausu audiniu.

„CRC Fix“

„CRC FIX“ nereikalingas, kai naudojamos „run-flat“ padangos.

„Run-flat“ padanga yra labai patikima: netgi tada, kai joje nebėra slėgio, vairuotojas gali pasiekti dirbtuves. Taigi su „run-flat“ padangomis važinėjantiems žmonėms nereikia „CRC Fix“.

Be to, „run-flat“ padangos negalima nei remontuoti, nei naudoti antrą kartą, jei ji buvo eksploatuota be slėgio.

„CRC Fix“ naudojimas normalioms padangoms su slėgio jutikliais.

Kai slėgio jutiklį turinti padanga eksploatuojama be slėgio, jutiklis pažeidžiamas mechaniškai. Tokį jutiklį privalu pakeisti. Šiuo atveju patartina naudoti „CRC Fix“, kad būtų galima pripūsti padangą ir nuvažiuoti iki dirbtuvių.

Kai slėgio kritimui kompensuoti naudojamas „CRC Fix“, „Fix“ užkemša prieigos angas į matavimo prietaisą (ir filtrą, jeigu yra). Po padangos remonto reikia pakeisti jutiklį. Todėl nėra rekomenduojama naudoti „CRC Fix“ padangoms su slėgio jutikliais, siekiant kompensuoti krintantį slėgį.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!