„Febi“ ratų varžtai

27 rugsėjo 2022, 15:52

Kelių eismo saugumas priklauso nuo transporto priemonės techninės būklės, kurią lemia atsarginių dalių ir visų sistemų tinkamumas naudoti. Renkantis naujas atsargines dalis, svarbus veiksnys yra jų konstrukcijos specifikacija ir montavimo būdas. Konstrukcijos specifikacija gali būti netinkama, nepaisant akivaizdaus komponento atitikimo numatytam naudojimui pagal prekės ženklą, modelį, pagaminimo metus ir variklio versiją..

Prie atsarginių dalių, kurias reikia tiksliai parinkti ir sumontuoti, galima priskirti ir ratų tvirtinimo varžtus bei veržles. Eismo saugumo požiūriu, važiuoklė yra viena iš automobilio sistemų, tiesiogiai lemiančių aktyvų saugumą. Techninė važiuoklės būklė priklauso nuo tinkamo varžtų ar veržlių pasirinkimo, taip pat srieginių jungčių tarp stebulės ir rato disko sujungimo kokybės. Praktikoje, važiuoklės techninė būklė taip pat turi įtakos transporto priemonės stabilumui ir vairuojamumui. Stebulės ir rato disko sujungimas, nepaisant to, ar tai plieninis diskas, ar pagamintas iš lengvųjų lydinių, reikalauja specialaus montavimo būdo, ypatingą dėmesį skiriant ratų varžtų ir veržlių, taip pat tvirtinimo skylių ratų diskuose, konstrukcinėms specifikacijoms (1 pav.).

1 pav. Klaidos, pasitaikančios tvirtinant varžtą (veržlę) ir rato disko skylėje. Reikšmės: a) – tinkamas varžto sujungimas su rato disko tvirtinimo skyle, b) – netinkamas varžto sujungimas su rato disko tvirtinimo skyle (J. Kaparuk iliustracija).

Srieginių jungčių klaidų, pasitaikančių montuojant ratus, priežastys.

  1. a) Kitokių nei originalūs ratlankių naudojimas, tiek plieno, tiek lengvųjų lydinių, nepaisant to, kad padangos montavimo skersmuo, krašto plotis, ET parametras, stebulės tvirtinimo skylės skersmuo ir varžtų ar veržlių tvirtinimo skylių skersmenys yra atitinkami.
  2. b) Netinkamai paruošti (nuvalyti) stebulės, stabdžių disko arba būgno ir rato disko lietimosi paviršiai. Kai kuriuose automobiliuose, originalūs stabdžių diskai ir ratlankiai yra su ratų tvirtinimo smeigėmis. Daugeliu atvejų šie elementai turi būti pašalinti, nebent gamintojo rekomendacijose nurodyta kitaip.
  3. c) Neoriginalių varžtų ar veržlių naudojimas (varžto galvutės formos neatitikimas tvirtinimo skylių formai arba veržlės prispaudimo paviršiui – formų skirtumai (1 pav.).
  4. d) Nepatikrinta varžtų ir veržlių sriegių būklė (sriegio žingsnis, ištrupėjimas, sriegio ir prispaudimo paviršiaus korozija ir užteršimas).
  5. e) Varžtų ar veržlių priveržimo neatlikimas (2 pav.), priveržimo sukimo momento verčių nesilaikymas ir, pasiekus gamintojo rekomenduojamą ridą, pakartotinis priveržimo momento patikrinimo neatlikimas

2 pav. Varžtų ar veržlių priveržimo tvarka montuojant ratus.

Reikšmės: a) – 4 varžtais (veržlėmis) tvirtinamas ratas, b) – 5 varžtais (veržlėmis) tvirtinamas ratas, c) – 6 varžtais (veržlėmis) tvirtinamas ratas (J. Kaparuk iliustracija).

  1. f) Rato disko tvirtinimo skylės skersmens neatitikimas stebulės skersmeniui arba žiedų, dažnai naudojamų tvirtinant lengvojo lydinio ratlankius, pažeidimas.
  2. g) Smūginis varžtų ir veržlių tvirtinimas naudojant smūginius veržliarakčius (su pneumatine arba elektrine pavara).
  3. h) Sriegio paviršiaus sutepimas.
  4. i) Rato neišplovimas prieš balansavimą, tinkamos slėgio vertės ir rato balanso patikrinimo neatlikimas.
  5. j) Netinkamų padangų naudojimas, įskaitant susidėvėjusias.
  6. k) Rato sukimosi patikrinimo neatlikimas po jo sumontavimo.

Tinkamą važiuoklės sistemos veikimą ratų srieginių jungčių požiūriu, užtikrina „Bilstein Group“ komercinis pasiūlymas. Jame rasite:

  1. a) Varžtų ir veržlių, pagamintų pagal automobilių gamintojų specifikacijas (3 pav.).

3 pav. „Bilstein Group“ ratų montavimo varžtų ir veržlių asortimento pavyzdys. Prekės kodas febi 46625 – plieno ir aliuminio ratlankiams, „Fiat“, „GM“, „Suzuki“; febi 46630 – plieno ir aliuminio ratlankiams, „Mercedes-Benz“, „VW“; febi 46664  – aliuminio ratlankiams, „PSA“ ir „Toyota“; febi 46696 – plieno ir aliuminio ratlankiams, „Kia„, „Hyundai“, „Mazda“; febi 46690 – aliuminio ratlankiams, „Lexus“, „Toyota“; febi 46708 – plieno ir aliuminio ratlankiams, „Ford“ („Bilstein Group“ iliustracija).

  1. b) Apsaugos nuo vagystės varžtų rinkiniai (4 pav.).

4 pav. Apsaugos nuo vagystės varžtų rinkinys febi 27049 („Bilstein Group“ iliustracija).

  1. c) Varžtų ir veržlių galvučių apsauginių dangtelių rinkiniai su montavimo įrankiais (5 pav. a, b).

5 pav. Apsauginių varžtų galvučių dangtelių rinkiniai. Reikšmės: a) – universalus ir „VAG“ grupės automobiliams skirtas rinkinys febi PLUS 175230, b) – universalus ir „VAG“ grupės automobiliams skirtas rinkinys febi PLUS 175497 („Bilstein Group“ iliustracija).

„Bilstein Group“ produktų asortimentą, skirtą srieginėms ratų jungtims, galima rasti internetiniame kataloge, adresu partsfinder.bilsteingroup.com.

www.febi.com

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!