Oro kondicionavimo sistema – atsakome į mechanikų klausimus 2 d.

30 spalio 2020, 18:33

Antroje mūsų straipsnio dalyje atsakome į kitus, dažnai mechanikų užduodamus klausimus susijusiu su oro kondicionavimo sistema. Dirbtuvių praktikoje mechanikai dažnai susiduria su gedimais, kuriuos galima laikyti netipiniais.

Pavyzdys yra oro kondicionieriaus kompresoriaus sutrūkimas. Vienas iš mechanikų paklausė, ar radus kompresoriaus korpuso pažeidimų reikėtų pakeisti džiovintuvą ir kondensatorių, išskyrus patį kompresorių?

Tokiu atveju rekomenduojama pakeisti taip pat džiovintuvą ir kondensatorių, nes yra pavojus, kad į sistemą pateks pažeisto kompresoriaus dalelės. Pagrindiniai, labiausiai pažeidžiami elementai šiuo atveju yra filtro džiovintuvas ir plėtimosi vožtuvas. Žinoma, jei džiovintuvas gamykliškai integruotas su kondensatoriumi, reikia pakeisti visą elementą. Jei pakeisime patį kompresorių, kils didelė rizika, kad sistemoje cirkuliuojančios dalelės netrukus sukels naujo, naujai sumontuoto elemento avariją.

Vienos dirbtuvės klientas pranešė apie savo transporto priemonės oro kondicionavimo sistemos problemą. Nustatė, kad įstrigus kamštyje oro kondicionierius veikė silpniau nei važiuojant. Ar įmanoma, kad veikianti sistema taip veiktų? – klausia mechanikas. Transporto priemonėje buvo sumontuotas naujas kondensatorius ir patikrintas alyvos slėgis, kuris atitinka normą.

Atsakant remiantis dirbtuvių praktika, reikėtų pažymėti, kad daug kas priklauso nuo transporto priemonėje sumontuoto kompresoriaus tipo ir jo efektyvumo. Kompresoriai skiriasi savo efektyvumu, priklausomai nuo, be kita ko, jo matmenų, transporto priemonės modelio ir variklio versijos. Tai priklauso nuo variklio apsisukimų greičio, dėl to, kad kuo greičiau variklis apsisuka, tuo greičiau apsisuka kompresorius. Tai ypač pastebima sankabėle valdomų kompresorių atveju, kur yra nuolatinė jungtis su alkūniniu velenu. Tada, kuo lėčiau apsisuka velenas, tuo lėčiau apsisuka kompresorius, o tai sumažina jo efektyvumą. Vožtuvais valdomų kompresorių atveju šis skirtumas gali būti mažesnis, bet tai taip pat gali būti pastebimas.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!