Naujų cilindrų galvučių montavimas

16 vasario 2016, 19:59

OHV tipo varikliai

1. Komponentų patikra

Paruošimas

Nuo naujų cilindrų galvučių reikia pašalinti vašką. Taip pat jas reikia nuplauti ir įsitikinti, kad jos neturi išorinių pažeidimų. Šepečiu išvalykite alyvos tiekimo angas ir vožtuvų kreipiančiąsias.

Pastaba: tvirtinimo dalis, kurios bus naudojamos antrą kartą, valykite atsargiai. Pažeistas dalis pakeiskite naujomis.

Naudotų vožtuvų patikra

Vožtuvų lizdai neturi būti įkritę į vidų. Sugadintus vožtuvus pakeiskite naujais arba vožtuvų lizdus apdirbkite specialiu vožtuvų šlifavimo įrankiu.

Vožtuvo koto galai turi būti nepažeisti. Apdirbkite pažeistus vožtuvo koto galų paviršius arba pakeiskite vožtuvus naujais.

Vožtuvo pleišto užspaudimo zonos ir įstatymo grioveliai turi būti nepažeisti ir neturėti užvartų. Jie turi idealiai atitikti vožtuvo pleišto formą ir nepriekaištingai veikti. Siekiant užtikrinti saugumą, vožtuvo pleištus visada reikia keisti naujais.

Būtina patikrinti vožtuvo lizdo paviršiaus ovališkumą naudojant prizmę ir indikatorių. Sulenktus vožtuvus visada reikia pakeisti naujais.

Ant vožtuvo ašių neturi matytis jokių nudilimo požymių.

Vožtuvo koto skersmuo ir vožtuvo ilgis turi atitikti gamintojo specifikacijas (serviso nurodymai).

Vožtuvų atidarymo svirčių patikra

Naudotos vožtuvų atidarymo svirtys neturi būti sulenktos arba nudilusios. Alyvos tiekimo angos, skirtos vožtuvų atidarymo svirtims bei šių svirčių ašims tepti, neturi būti užsikimšusios.

Vožtuvo darbiniai paviršiai ir rutuliniai lizdai neturi būti deformuoti. Juose neturi būti nudilimo ar įspaudų zonų.

Siekiant užtikrinti aukštą ašinį tikslumą, vožtuvo atidarymo svirčių ašių bei joms skirtų angų matmenys turi atitikti nominalias variklio gamintojo vertes (serviso nurodymai).

Vožtuvų kreipiančiųjų patikra

Išmatuoti vožtuvo koto ir vožtuvo kreipiančiosios skersmenų matmenys turi būti atimti vienas iš kito ir palyginti su gamintojo specifikacijose pateiktomis leistinomis paklaidomis (laisvumas). Jeigu išmatuotas laisvumas yra per didelis, vožtuvas greičiausiai yra nudilęs ir jį reikia keisti nauju. Jeigu išmatuotas laisvumas yra per mažas – vožtuvo kreipiančiąją reikia apdirbti naudojant plėstuvą.

Vožtuvo įkritimo gylio matavimas

Vožtuvo įkritimo gylis turi atitikti gamintojo pateiktas specifikacijas (serviso nurodymai). Jeigu vožtuvas įkrenta per giliai, vožtuvą reikia pakeisti nauju.

Jeigu vožtuvas įkrenta per mažai, patikrinkite, ar naudojamas tinkamas vožtuvas. Jeigu reikia, pakeiskite vožtuvą arba apdirbkite vožtuvo lizdą tiek, kad būtų pasiektas nurodytas vožtuvo įkritimo gylis.

DĖMESIO! Per didelis vožtuvo įkritimo gylis gali būti per mažos kompresijos priežastis. Jeigu vožtuvo įkritimo gylis yra per mažas, veikiant varikliui vožtuvas gali remtis į stūmoklį.

2. Vožtuvų sandarumo patikra

Vakuumo testas

Būtiną vožtuvų sandarumo patikrą galima atlikti taikant vakuumo testą vožtuvo kanale. Be to, į degimo kamerą galima įpilti nedidelį kiekį degalų (benzinas arba dyzelinas).

Vožtuvų šlifavimas

Pastebėjus nuotėkį, prieš pradedant vožtuvų lizdų įdėklų apdirbimą arba vožtuvų šlifavimą, visada reikia patikrinti vožtuvų ašinį mušimą ir įsitikinti, kad jie nėra deformuoti.

Pastaba: netgi nauji vožtuvai, pažeisti transportuojant, jau gali turėti ašinį mušimą. Dėl to rekomenduojama tikrinti netgi naujų vožtuvų ašinį mušimą.

3. Komponentų surinkimas

Vožtuvo koto tarpinės uždėjimas

Prieš pradėdami baigiamuosius surinkimo darbus, vožtuvų kotus sutepkite alyva. Tada vožtuvus įstatykite į vožtuvų kreipiančiąsias.

Uždėkite vožtuvo spyruoklės poveržles arba vožtuvo fiksatorius (jeigu jie naudojami).

Vožtuvo koto tarpinę užmaukite ant vožtuvo koto. Šiam tikslui naudokite alyva suteptą apsauginę įvorę.

Vožtuvo koto tarpinę užmaukite ant kreipiančiųjų, naudodami specialų įrankį.

Vožtuvo koto tarpinę su plastikiniu atraminiu korpusu galima užmauti rankomis. Vožtuvo koto tarpinę su metaline atrama reikia atsargiai įsprausti į jai skirtą vietą naudojant plastikinį plaktuką. Tarpinė laikoma įmontuota į jai skirtą vietą tada, kai pasigirsta kitoks kalimo garsas (gilesnis).

Pastaba: rekomenduojama naudoti apsauginę įvorę, kuri saugo tarpinės kraštus, kad jie nebūtų pažeisti į aštrias vožtuvo pleišto griovelių briaunas.

 

Vožtuvo spyruoklės uždėjimas

Patikrinkite vožtuvo spyruokles. Įsitikinkite, kad jos yra vienodo ilgio ir tiesios. Įstatykite vožtuvo spyruoklę kartu su vožtuvo spyruoklės fiksatoriais ir nuspauskite žemyn vožtuvo pleištus, naudodami tinkamą įrankį arba surinkimui skirtą įrangą.

„MS-Motorservice“ informacija

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!