Aprasoję reflektoriai- defektas ar normalus reiškinys?

23 gegužės 2018, 0:27

Vandens garai po žibinto stiklu ne tik senų automobilių problema. Nauji automobiliai irgi neišvengia šių nemalonumų. „Valeo“ ekspertas paaiškino, dėl ko rasoja žibintai ir kada reikia keisti reflektorių.

Priešingai populiariai nuomonei, žibinto stiklai nėra hermetiškai užsandarinti. Kiekvienas iš jų turi plyšius, per kuriuos cirkuliuoja oras. Tai būtina, todėl kad halogeninės lemputės ir ksenono degikliai skleidžia daug šilumos, kuri turi būti išsklaidoma. Deja, drėgmė patenka iš oro pro  ventiliacines angas į reflektoriaus vidų. Polikarbonato gaubtas skiria šiltą orą reflektoriaus viduje nuo šaltesnio išorėje. Jei oro drėgmė reflektoriaus viduje yra 50% ir temperatūra +20 laipsnių, pakanka, kad aplinkos temperatūra nukristų iki +9 laipsnių, vidinė reflektoriaus pusė aprasos. Pavyzdžiui, automobiliui išvažiavus iš plovyklos matomi aprasoję reflektoriai, nors aplinkos temperatūra yra aukšta.

– Tai visiškai natūralu. Garai dažniausiai dingsta nuvažiavus kelis kilometrus, kai reflektoriaus viduje cirkuliuojantis oras pašalins drėgmę. Pasaulinio masto reflektorių gamintojai taip sukonstravo žibintus, kad užtikrintų jiems efektyvią ventiliaciją ir greitą garų pašalinimą, – tvirtina M. Krawczyk iš „Valeo“.

Reikia skirti lengvą aprasojimą,  esantį arti gaubto krašto nuo to, kai drėgmė kaupiasi reflektoriaus viduje. Būtina įsitikinti, kad lemputės lizdas uždėtas teisingai. Jeigu taip, tai gali būti pažeistas reflektorius – gali būti trūkęs gaubtas arba korpusas. Dažnai tai yra neprofesionalaus remonto pasekmė.

– Tokiu atveju reikia keisti nauju. Nėra būdo nusausinti ir vėl sumontuoti reflektorių taip, kad būtų pakankama ventiliacija. Naudotas reflektorius ne tik neturės garantijos, bet ir pakeitus vieną reflektorių kitas gali šviesti skirtingai ir nebus vienodai apšviestos abi kelio pusės. Todėl reikia ir montuoti abu naujus reflektorius, – aiškina M.Krawczyk.

Prekinio ženklo reflektoriai nėra tokie brangūs kaip galvoja vairuotojai. „Valeo“ tiekia savo produktus daugelio automobilių (pvz.: VW grupė) pirminiam montavimui, todėl perkant reflektorius su žaliu logotipu ant pakuotės galima neabejoti, jog reflektorių parametrai bus tokie patys, su kokias jis išriedėjo iš gamyklos.

Išsamią informaciją apie „Valeo“ produktus galima gauti katalogų bibliotekoje bei MyValeoParts, naudojantis iOS ir Android.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!