Kur yra gaminami „Bosch“ automobilių valytuvai? (1 dalis)

19 balandžio 2018, 1:20

Net toks mažas transporto priemonės elementas, kaip stiklo valytuvas, nuolat kinta kartu su automobilių rinkos plėtra. Firma „Bosch“ yra viena iš tų, kuri nuolatos diegia naujoves. Mes apsilankėme valytuvų gamykloje.

Valytuvų istorija

Automatinių valytuvų, forma primenančių šiuolaikinius,  kūrėju laikomas lenkas – Józef Hofmann (gim. 1876 m. Krokuvoje). Jis buvo garsus pianistas, kuris tik atsitiktinumo dėka tapo išradėju. Menininkas nieko neprojektavo, tiesiog išplėtojo Vakaruose sukurtas koncepcijas (daugiau straipsnyje). Kaip muzikantas, jis buvo įkvėptas… metronomo.

Įdomu tai, kad pradžioje automobilių valytuvai turėjo daug „priešų“. Buvo manoma, kad vairuojant valytuvai atitraukia vairuotojo dėmesį. Pradėta ieškoti veiksmingesnio sprendimo. Jo nerasta iki šiol.

„Bosch“ gamykla Tynene

Iki šių dienų naudojami valytuvai grindžiami Lenkijos išradėjo taikomu patentu, tačiau ilgainiui kito jų išvaizda, gamybos metodai ir veikimo charakteristikos. Firma „Bosch“ valytuvus  gamina keliose gamyklose. Viena iš pagrindinių gamyklų yra įsikūrusi Tynene, Belgijoje. Tyneno gamykloje, esančioje netoli Briuselio (keliasdešimt minučių keliaujant automobiliu), išbandomos naujos valytuvų versijos. Čia gaminami valytuvai pateikiami  automobilių gamykloms ir atsarginių dalių rinkai. Ši gamykla yra pagrindinis gumos tiekėjas plokštiems valytuvams „Aerotwin“ kitoms gamykloms. Tyneno gamykla buvo įkurta 1973 m. ir yra 130 000 m2.

Tynenas yra pagrindinis„Bosch“  kompetencijos centras, jei yra kalbama apie valytuvus ar valytuvų gumas. Šioje gamykloje atliekami įvairūs bandymai ir testai, čia nauji modeliai ir versijos pirmą kartą palieka gamybos linijas. Kiekviena nauja valytuvų generacija yra pagaminta Tynene. Jeigu kelis mėnesius gamybos procesas vyksta sklandžiai, gamybos linija gali būti perkelta į kitą šalį. „Bosch“ gamina gumą valytuvams, kuri vėliau patenka į kitas gamybos įmones. Be Tyneno „Bosch“ turi dar tris valytuvų gamyklas, esančias  Serbijoje (Pečinsai) bei Kinijoje. Standartai kitose gamyklose yra Tyneno kopijos, pavyzdžiui, draudžiama naudoti kitokios klasės plieną ar kitokių parametrų medžiagas.

Kokius valytuvus gamina „Bosch“?

Tynene gaminami tiek karkasiniai valytuvai, tiek plokšti – pastarųjų daugiau. Priežastis yra paprasta – didelė dalis šios produkcijos patenka į automobilių surinkimo gamyklą, o automobilių gamintojai šiuo metu beveik išimtinai renkasi plokščius valytuvus. Kasmet Tyneno gamykla pagamina daugiau nei  40 milijonų valytuvų bei kitų komponentų, skirtų kitoms gamykloms, pvz.: valytuvų varikliukus.

Nors Tynene gamybos linijose galima surasti senesnio tipo valytuvų, dauguma išteklių naudojama „Aerotwin“ modelių gamybai, t.y. plokštiems valytuvams, kurie gaminami iš sintetinės gumos su dviem skirtingo kietumo laipsniais. Šiuo metu gaminamos dvi „Aerotwin“ valytuvų generacijos, senesni – „GWB2S1“ bei naujesni -„GWB2S3“. Modeliai skiriasi gamybos technologijomis.

„Aerotwin“ valytuvai gaminami tik iš sintetinių medžiagų ir padengiami specialia PPP danga – Power Protection Plus, kurios savybės užtikrina ilgą tarnavimo laiką ir tylų stiklo valymą.

Tolimesnėse dalyse pateiksime daugiau informacijos apie „Bosch“ valytuvų gamybą, produktų testavimo metodus ir  naujų modelių įvedimo į rinką planus.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!