Saugi kelionė šventiniu laikotarpiu

24 sausio 2018, 2:04

Praeitų metų kalendorius buvo itin palankus šeimos kelionėms Kalėdų laikotarpiu. Pažiūrėkite, kiek nedaug trūksta, kad tokia išvyka būtų žymiai saugesnė.

Reikėjo pasiimti tik tris dienas atostogų, kad tarp gruodžio 23 d. ir  sausio 1 d. turėtumėte 10 laisvų dienų. Daugeliui mūsų šalies gyventojų tai buvo puiki galimybė praleisti atostogas toli nuo namų arba grįžti po darbų į savo gimtas vietas. Tai yra pats tamsiausias laikas metuose, kai dienos yra trumpiausios – tik 8 valandos šviesaus meto ir 16 valandų tamsos. Tokiomis sąlygomis automobilio apšvietimo efektyvumas tampa itin svarbus saugumo atžvilgiu.

Prieš keliaujant verta patikrinti, ar visi automobilio žibintai yra tinkami. Kiekviena lempa turi skirtingą užduotį, todėl jos gedimas gali turėti įvairias pasekmes. Perdegusi priekinio žibinto lemputė žymiai sumažina matomumą. Vairuotojas gali net nežinoti, kad viena iš padėtį lemiančių lempučių neveikia arba dar blogiau – neveikia stop signalinės lemputės. Toks gedimas gali klaidinti  kitus vairuotojus, ypač dėl to, kad ne kiekvienas automobilis turi apšvietimo gedimo signalizaciją. Išimtis yra posūkio signalinės lemputės – kai perdega viena iš posūkio lempučių, kita pulsuoja žymiai greičiau. Net atrodo, jog nereikšmingas galinio registracinio numerio apšvietimas, irgi turi būti funkcionalus – policijos pareigūnai visada ras priežastį išrašyti baudą dėl blogos techninės būklės.

Net jei priekinių žibintų lemputės veikia – ar pamenate, kada jos buvo pakeistos? Išeksploatuotos  lemputės šviečia 30 % silpniau nei naujos. Bet, lemputė nelygi lemputei.

– Vairuotojams, keliaujantiems tamsiu paros metu, yra skirtos techniškai pažangios halogeninės lemputės, tokios kaip „Philips X-tremeVision“ arba „Philips RacingVision“, kurios šviečia 130 % ir 150 % ryškiau nei reikalaujama pagal įstatymą, išlaikant visus homologacijos reikalavimus. Dėl tokių  lempučių vairuotojas daugiau mato ir anksčiau įvertina kliūtis kelyje, – aiškina Piotr Wajszczyk, firmos „Lumileds“ Market Manager CE.

Ksenono lempos taip pat susidėvi. Jos nustoja šviesti. Nusidėvėjimo simptomai – tai šviesos spalvos pasikeitimas. Žiūrint į ksenono žibintus, galima pamatyti violetinius atspalvius, o tai yra signalas, kad laikas pasikeisti lemputes. „Philips Xenon X-tremeVision“ – viena iš galingiausių rinkoje esančių lempų, kuri šviečia 130 % ryškiau nei nustatyta minimaliuose reikalavimuose, o „Philips Xenon WhiteVision“ pasižymi baltos spalvos šviesa, kuri puikiai dera su LED žibintais.

– „Philips Penlight Premium“ yra mažas, bet santykinai galingas žibintuvėlis, panašus į rašiklio formą ir projektuotas darbui dirbtuvėse. Gali lengvai atlaikyti neatsargų vairuotojo elgesį: „Philips Penlight Premium“ gali nukristi ant asfalto arba į balą ir jis veiks toliau. Nereikia jaudintis ir kad baterija išsikraus – bateriją galima įkrauti iš automobilio maitinimo lizdo arba USB įkrovikliu, –  sako  Piotr Wajszczyk.

Ruošdamiesi pašalinti nesklandumus kelyje, nepamirškite pasirūpinti savo saugumu. Kokybiška refleksinė liemenė yra matoma kelių šimtų metrų atstumu, o tai yra žymiai geriau nei geriausi reflektoriai. Automobilyje taip pat verta turėti termines folijos antklodes. Supakuotos jos nėra didesnės už piniginę, o  jos padeda sušilti laukiant kelyje pagalbos.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!