Oro kondicionavimo garintuvas – nematoma problema. Iš kur atsiranda blogas kvapas?

11 sausio 2018, 3:02

Garintuvas yra oro kondicionavimo sistemos komponentas, paslėptas tarp variklio skyriaus ir keleivių salono, kuris „gamina“ pageidaujamą šaltą orą vasarą ir jį džiovina.

Garintuvas dažnai būna pamirštamas dėl savo nedėkingos vietos automobilyje. Jis nematomas, nejuntamas, negirdimas, todėl vairuotojas neretai mąsto: „geriau jo neliesiu, nes nėra jokių problemų“.

Garintuvo vieta yra daugelio problemų priežastis. Šios problemos pasireiškia nemaloniu, pavyzdžiui nosį riečiančiu  kvapu salone (šią problemą spręsim šiandien). Taip pat kyla problemų diagnozavus garintuvo nesandarumą.

Keletas žodžių apie tai, kokias funkcijas atlieka garintuvas:

  •  Aušinimo skystis garinimas iki garų būsenos;
  •  šilumos atidavimas aušinimo skysčiui per aušintuvo paviršių iš pratekančio oro (oro kondicionierius ne šaldo, o tik sugeria šilumą);
  • oro šildymas – kai kuriuose automobiliuose garintuvai taip pat yra laikini šildytuvai;
  • išlaiko norimą oro drėgmės lygį;
  • valo orą (garintuvas yra ir oro filtras).

Kvapai, kuriuos žmogus jaučia, yra vienas kvapų junginys. Kvapų junginiai yra elementai ir cheminiai junginiai, sklandantys ore. Atrodo, kad nemalonų pojūtį  sukelia tik nemalonūs kvapai, bet taip nėra. Jei mes sumaišome kvepalus „A“ su „B“ kvepalais, kurių kvapai skiriasi, sumaišyti jie gali tapti nepakeliamu kvapų mišiniu. Visi kvapai (malonūs ir mažiau malonūs), kurie pasiekia keleivių saloną, gali būti garintuvo skleidžiamo kvapo dalis. Todėl automobilio, kuriame įrengta oro kondicionavimo sistema, naudotojas turi apsvarstyti, ar „Kalėdų eglutė“, kurią jis tiesiog pakabino ant veidrodėlio ir kuri suteikia malonų kvapą, po tam tikro laiko „neatsidėkos“ nemaloniu kvapu. Ar supylus ant savęs pusę flakono kvepalų mes nepateiksime garintuvui  nepalankios, per didelės kvapų dozės? Tai lemia įvairūs veiksniai: pudra, plaukų lakai, valgomas maistas ir gėrimai automobilyje, gyvūnai, atviri langai, rūkomos cigaretės. Kvapus taip pat išskiria: automobilių dalys ir žmogaus kūnas (pvz.: prakaitas). Kvapai taip pat patenka į keleivių saloną iš išorės: išmetamosios dujos, kvapai iš pasėlių ir ūkių, pramoninės gamybos kvapai ir kt.

 

Be to, kaip žinome, daugelis kietųjų dalelių taip pat sklando automobilio salone. Kietosios dalelės yra tiek išorėje, tiek ir automobilio viduje (įskaitant mūsų drabužius ir daiktus, kuriuos įsinešame į automobilio vidų). Tačiau ne visi mikroorganizmai ir „dalelės“ yra sugaunami salono filtro. Atsižvelgiant į salono filtro kokybę ir konstrukciją, filtruojamos atitinkamos priemaišų ir cheminių junginių frakcijos.

Kažkas pasakė: „Gerai, kad visa tai pereina per garintuvą ir išskrenda tolyn“. Deja, ne. Oras, kuris patenka į garintuvą, niekada nėra „sausas“. Jis visada drėgnas. Oro drėgnumas yra susijęs su temperatūra. Kuo aukštesnė oro temperatūra, tuo garintuve gali būti daugiau drėgmės. Ši drėgmė yra susijusi su kietais nešvarumais, mikroorganizmais ir cheminiais junginiais ir dėl šilumos absorbcijos (tas pats šilto ir šalto oro srautas), garuojant garintuve aušalui, iš jo drėgmė nusėda ant paviršiaus rasos pavidalu. Visi „sugauti“ drėgni nešvarumai lieka garintuvo paviršiuje ir pradeda reaguoti vienas su kitu arba kuomet drėgmei garuojant, jie  skrenda į keleivių saloną, taip  kartu su kondensatu patenka į kondensacinį rezervuarą į HVAC (ang. Heating Ventilation Air Condition), įrenginio apačią.

Tikriausiai ne vienas skaitytojas pastebėjo, kad atsiradus nemaloniam kvapui, galima „išgarinti“ garintuvą – tai įeina oro kondicionavimo tikrinimo kainą. O štai kai kuriems tai bus staigmena, kad nėra lengvo 100 % garintuvo valymo metodo (efektyviausias garintuvo valymo būdas – ištraukti visą agregatą iš automobilio). Pats garintuvas ir aplink jį esantis gaubtas bei kiti elementai  yra tokios sudėtingos konstrukcijos, kad neįmanoma jo visiškai išvalyti. Visada bus užsilikusių nešvarumų, o kada grįš simptomai – tik laiko klausimas. Todėl grėsmės suvokimas ir pasipriešinimas gali mums suteikti daug geresnių rezultatų nei patys nuostabiausi valymo būdai. Kita problema yra aliuminio, iš kurio pagamintas garintuvas, korozija.

Žinant tai, galima aptarti apsisaugojimo būdus:

  •  keisti salono filtrą kasmet arba kas 10-15 tūkst. km (arba dažniau, jei reikia);
  •  naudoti geros kokybės salono filtrus;
  •  vengti intensyvių kvapų;
  •  kuo mažiau  automobilyje turėti kvapų ir nešvarumų;
  •  rūpintis automobilio švara;
  •  neutralizuoti lėtą garintuvo drėgmės garavimą (neišjunkite oro kondicionieriaus su varikliu, prieš tai turite išjungti oro kondicionavimo sistemą ir praleisti didelį oro kiekį per garintuvą, tik tuomet išjungti variklį);
  •  vietose, kur yra intensyvios kvapiosios medžiagos už automobilio ribų, naudoti vidinę oro cirkuliaciją;
  •  Kai įjungta oro kondicionavimo sistema, neatidaryti langų ir durų.

Jei, deja, mūsų oro kondicionavimo sistemoje jau yra nemalonus kvapas, pirmiausia galime nustatyti garintuvo taršos laipsnį. Garintuve yra du taršos lygiai:

  1. Tikėtina, kad sustabdys tolesnę taršos plėtrą.
  2. Labai maža tikimybė veiksmingai išvalyti garintuvą.

Tai patikrinama taip:

  1. Išdžiovinkite garintuvą – išjunkite oro kondicionavimo sistemą, įjunkite ventiliaciją, viršutinę ventiliaciją veidui, žemiausią temperatūrą, mažiausią pūstuvo greitį – ir palaikykite šiuos nustatymus maždaug 10-15 minučių.
  2. „Kvapo“ surinkimas į garintuvą – įjunkite ventiliaciją recirkuliacijai, viršutinę ventiliaciją veidui, žemiausią temperatūrą ir mažiausią pūtimą.

– Oro kondicionierius išjungtas (veikia tik pūstuvas);

– Aukščiau nurodytuose nustatymuose įjungiame oro kondicionierių 3-5 minutes;

– Oro kondicionieriaus išjungimas (veikia tik pūstuvas);

Vykdant aukščiau pateiktus nurodymus atsiranda nemalonus kvapas, kai įjungiamas oro kondicionavimo įtaisas, jis išnyksta ir vėl pasirodo tik po paskutiniojo punkto, pateikto 2 punkte. Mes vis dar turime galimybę kovoti su garintuvo nešvarumais. Tačiau, jei nemalonus kvapas atsiranda, įjungiant oro kondicionavimo sistemą, po to tam tikru momentu išnyksta ir atsiranda su kiekvienu kompresoriaus jungimu, deja, problema jau yra rimta.

Pirmuoju atveju taršos garintuve vis dar yra tiek mažai, kad įjungus kompresorių, garintuvas pradeda „pritraukti vandens lašus“, o tai priemaišas padeda ištraukti iš garintuvo, tada jos skrenda į automobilio saloną. Tuomet garintuvo paviršiuje, susidaro vandens plėvelė, kuri uždengia nešvarumus, mes nejaučiame jų iki oro kondicionavimo sistemos išjungimo, kai drėgmė iš garintuvo pradeda garuoti ir pernešti teršalus į mūsų šnerves.

Antruoju atveju nemalonus kvapas atsiranda kiekvieną kartą įjungiant kompresorių, nes yra tiek daug nešvarumų, kad vandens plėvelė, kuri susidaro ant šalto garintuvo, negali efektyviai jų uždengti. Šiuo atveju labai sunku pašalinti nešvarumus.

Vadinamieji metodai, tokie kaip oro kondicionavimo sistemos „išvalymas“, dažnai yra žinomi automobilių pramonėje. Kai kurie iš jų yra mažiau veiksmingi. Mes į juos plačiau nesigilinsime. Tačiau yra informacijos iš vakarų rinkos, kurioje yra smarkiai kovojama prieš mikroorganizmus (bakterijas, pirmuonius), virusus ir grybus, kuriuose yra biocidinių pesticidų, kurie neigiamai veikia mūsų sveikatą ir gyvenimą, ypač mūsų vaikų sveikatą. Todėl verta paklausti pardavėjo apie produkto, kuriuo ketiname atlikti garintuvo valymą, sudėtį.

Garintuvų valymo chemikalai taip pat turi būti saugūs pačiam garintuvui. Dabartiniai automobilių garintuvai pagaminti iš aliuminio lydinių. Nors pats aliuminis yra gana atsparus korozijai, tačiau garintuvai pagaminti daugiausia iš aliuminio lydinių. Todėl gamintojai, žinodami, kad garintuvas dirba labai nepalankiomis sąlygomis, praktiškai nuolatos su vandeniu, jų paviršius padengtas nuo korozijos apsaugančia danga ir antibakterine danga. Jei naudojate chemikalus valydami garintuvą, patikrinkime, ar garintuvo gamintojas tam neprieštarauja. Priešingu atveju, mes galime uždėti ant garintuvo paviršiaus esančią medžiagą, kuri gali sukelti korozijos ir cheminių reakcijų padidėjimą. Dėl to teigiamas poveikis bus labai trumpalaikis, o problema, kurią norėjome sunaikinti, grįš su dviguba jėga.

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!