Profesinės mechanikų ligos (1 dalis)

13 kovo 2017, 1:30

Automechaniko profesija yra sunki, reikalaujanti ne tik profesinių žinių ir patirties, bet ir geros psichinės būklės, sveikatos, o neretai ir fizinės jėgos.

Akivaizdu, kad pats gyvenimas yra kenksmingas kiekvienam iš mūsų, nes kiekvieną dieną mes kvėpuojame užterštu oru, valgome produktus prifarširuotus cheminėmis medžiagomis, geriame vandenį su įvairiomis priemaišomis, esame veikiami įvairaus spinduliavimo ir t.t.  Straipsnis skirtas sužinoti su kokiomis grėsmėmis susiduria automechanikas, kad būtų galima taikyti prevencines priemones, sumažinančias ligų riziką.

Mechaniko apranga

Daug kas pasikeitė nuo to laiko, kai automechanikas buvo įsivaizduojamas paišinu, persmelktu tepalų kvapu, amžinai purvinomis rankomis ir tepaluotu kombinezonu. Technika pažengė į priekį, palengvindama automechanikų darbą bei jiems suteikdama komfortą. Šiandien dirbtuvių darbuotojas jau neatsukinėja „prikepusių“ varžtų plikomis rankomis, nenešioja ant pečių variklių, velenų, pavarų dėžių ir pusę dienos neturi gulėti po automobiliu arba stovėti duobėje keletą valandų iškeltomis rankomis. Daugelis užduočių atliekamos naudojant šiuolaikines priemones bei elektronikos pagalbą.

Tai nereiškia, kad darbas yra visiškai saugus, lengvas ir be grėsmių.

Mechanikai pagal sergamumą užima II vietą

Lodzės Darbo Medicinos Instituto duomenimis mechanikai užima antrą vietą tarp darbuotojų, kurie serga profesinėmis ligomis (pirmoje vietoje kalnakasiai ir statybininkai). Tai turi būti įspėjamasis signalas. Kol žmogus jaunas, dažniausiai negalvoja apie jokius pavojus. Drąsiai kelia sunkius daiktus, neteisingai lenkiasi, „krapštosi“ variklio skyriuje, nepaisydamas, jog pirštai išteplioti tepalais, toksiškais skysčiais, girdi garsų grąžtų, šlifuoklių kaukimą, įkvepia dūmus, dulkes ir teršalus į plaučius. Iš pradžių darbuotojas nejaučia sveikatos sutrikimų. Profesinės ligos pasireiškia po daugelio metų. Lašas po lašo ir akmenį pratašo…

Vėliau šiame straipsnyje bus aptartos dažniausios profesinės ligos, kuriomis serga automobilių mechanikai.

Judėjimo sistemos ligos

Svarbiausi veiksniai, kurie didina profesinių susirgimų ir judėjimo sistemos ligas yra:

  • pernelyg didelis fizinis krūvis;
  • statiška judėjimo sistemos apkrova;
  • monotoniški judesiai;
  • netaisyklingas sunkių svorių kilnojimas.

Šie veiksniai lemia apkrautą kaulų-raumenų sistemą ir sukelia profesinių ligų, susijusių su judėjimo sistema, periferine nervų sistema. Šios ligos priskiriamos prie tų, kurias sukelia fizinės apkrovos darbai. Jos yra mikro traumų, atsiradusių dėl chroniško perkrovimo pasekmė.

Liga vystosi daugelį metų, sukelia labai nežymius sužalojimus, kurie iš pradžių yra nepastebimi. Didelis skaičius tokių mikro traumų peržengia tam tikrų audinių stiprumo ribas ir sukuria pakitimus, kurie yra judėjimo sistemos sutrikusių funkcijų ir skausmo priežastimi. Trikdantys veiksniai yra: sunkių daiktų kilnojimas, ypač netaisyklingas kėlimas (sulenkta nugara),  didelės jėgos panaudojimas (pvz.: įrankių), ilgalaikis darbas netinkamoje padėtyje (pvz.: tupint), ilgalaikis monotoniškas darbas (pvz.: tie patys judesiai prisukant arba atsukant varžtus).

 

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!