Elektrinis rankinis stabdys EPB – patogumo ir saugumo funkcijos

21 spalio 2016, 0:24

Įmonė TRW – tai originalios įrangos (OE) kokybės atsarginių dalių tiekimo rinkos lyderis. Dėl nuolat atliekamų laboratorinių tyrimų ir bandymų kelyje TRW tapo stabdžių sistemų srities ekspertu. Būtent taip buvo sukurta populiariausia stabdžių apkaba „colette“ ir pagamintas pirmasis elektrinis rankinis stabdys pasaulyje.

Elektrinio rankinio stabdžio apkabą sudaro hidrauliniu būdu paleidžiamo pagrindinio stabdžio ir elektra valdomo rankinio stabdžio komplektas. Cilindras ir pavara plastikiniame korpuse, kuriam tenka rankinio stabdžio funkcijos, yra varžtais tvirtinami tiesiogiai prie stabdžių apkabos korpuso.

Rankinis stabdys įjungiamas transporto priemonės viduje esančiu jungikliu. Šis sprendimas pasižymi tokiais privalumais:

  • nėra rankinio stabdžio rankenos (daugiau vietos transporto priemonės viduje);
  • nereikia naudoti stabdžių trosų (nebėra užšalimo, užsiblokavimo ir mechaninio susidėvėjimo problemų);
  • užtikrinama optimali stabdymo jėga visomis sąlygomis.

Be abejo, EPB suteikia daugybę techninių privalumų, pavyzdžiui, nuolatinės ir pastovios vertės stabdymo jėgą, užtikrinamą valdymu elektra, o ir vairuotojai palaipsniui pripranta prie šio sprendimo.

Tačiau reikia atkreipti dėmesį į daugybę EPB sistemos suteikiamų patogumo ir saugumo funkcijų.

trw_electric_park_brake_and_switch_0

Daugeliui žinoma tokia situacija – vykstate apsipirkti ir įvažiuojate į kelių aukštų automobilių stovėjimo aikštelę. Visi juda labai lėtai ir staiga jums reikia sustoti pakilimo į kitą aukštą viduryje. Sklandus pajudėjimas tokioje situacijoje nėra paprastas, o nepatenkintų vairuotojų eilė už Jūsų nugaros gali rimtai padidinti streso lygį. Tuo tarpu, TRW elektriniame rankiniame stabdyje įdiegta pajudėjimo įkalnėje (angl. Hill Hold) sistema suteiks Jums galimybę išlikti ramiam. Stabdys yra atleidžiamas automatiškai, varikliui pasiekus pakankamą sukimo momentą, užtikrinantį saugų pajudėjimą įkalnėje. Netgi ir mažai tikėtinu variklio užgesimo atveju, kai automobilis turėtų pradėti riedėti atgal, sistema aptinka tai ir nedelsiant automatiškai įjungia rankinį stabdį. Tai tik vienas iš daugelio pavyzdžių.

Galimybė integruoti tokią elektroninę sistemą, kaip EPB, su kitomis automobilio įrangos sistemomis, suteikia transporto priemonių gamintojams galimybę sukurti naujus, saugos ir patogumo reikalavimus atitinkančius sprendimus.

Daugiau patugumo ir saugumas su TRW stabdžiu EPB trumpai:

  • Avarinis stabdymas – jeigu elektrinio rankinio stabdžio jungiklis bus įjungtas važiuojant, sistema tai supras kaip avarinį stabdymą. Staigus ir stiprus stabdymas šiuo atveju lemtų galinės ašies užblokavimą ir transporto priemonės galinės dalies sukibimo praradimą, tuo tarpu elektrinis rankinis stabdys yra įjungiamas ir išjungiamas trumpais tarpais (veikimas panašus į ABS sistemos). Šis būdas užtikrina saugų stabdymą iki visiško transporto priemonės sustojimo.
  • Apsauga nuo vaikų – rankinio stabdžio negalima išjungti, jeigu neveikia variklis.
  • Pajudėjimo pagalba – automatinis stabdžio atleidimas net ir lygiame kelyje, transporto priemonėse su įrengta „startstop“ sistema.
  • Automatinis įjungimas – rankinis stabdys gali būti įjungtas automatiškai, atidarius vairuotojo dureles arba išjungus variklį.

Nepaisant skirtingų nenuspėjamų situacijų, įmonės TRW sistema EPB visada užtikrins patogumą ir saugumą kelyje!

*Priklausomai nuo transporto priemonės modelio, papildomos funkcijos gali skirtis. Visada būtina susipažinti su transporto priemonės gamintojo informacija!

Komentarai

Komentaras turi būti ilgesnis nei 5 ženklai.

Atkreipkite dėmesį į taisykles!

Komentarų nėra. Būkite pirmas!